Samuel Caba: „Suntem mândri de trecutul nostru glorios și ne cinstim așa cum se cuvine eroii”

De Simion Todoca
2Comentarii
Samuel Caba: „Suntem mândri de trecutul nostru glorios și ne cinstim așa cum se cuvine eroii”
Pe 10 septembrie 2017, o delegație a Asociației Pentru Reformă Civică și Democrație va fi prezentă la Ţebea, unde va depune o coroană de flori pentru a cinsti memoria eroilor și a marelui tribun Avram Iancu.

„Ne (re)amintim că pe 11 septembrie 1872 a murit la Baia de Criș și a fost înmormântat pe 13 septembrie la Țebea, cu participarea a 30 de preoți ortodoxi și o imensă mulțime de români, Avram Iancu (1824-1872), eroul revoluţiei românilor din Transilvania de la 1848, erou al naţiei române. A fost asemănat de celebri scriitori străini cu Andreas Haffer, țăranul luptător din Alpii Tirolezi sau cu Empecinado, eroul apărător al tărănimii spaniole în luptele contra armatelor lui Napoleon. Și intelectualitatea română a fost impresionată de figura legendară a lui Avram Iancu. Celebrul pictor Barbu Iscovescu ni-l înfățisează într-un tablou (portret) în ulei (pe dimensiunile 0,372/0,272m) datat 1849 cu inscripția Avram Iancu de la Vidra Prefect aurar Gen(eral), tablou devenit celebru. Iosif Vulcan spunea că numele lui Avram iancu este un Program, un program naţional.

L-a impresionat pe revoluționarul Nicolae Bălcescu scăpat de poliția austriacă prin grija lui Avram Iancu, oferindu-i posibilitatea (și banii) necesari lui Bălcescu pentru scrierea „Istoriei Românilor sub Mihai Vodă Viteazul”. Lucian Blaga a făcut din Avram Iancu o „temă a meditațiilor” sale filozofice așa cum și Geo Bogza se va inspira în opera sa având model figura legendarului Erou al Munților Apuseni.

Și orașul Arad a fost martor, pe 7 august 1850, la prezența lui Avram Iancu în oraș când, în drumul său spre Viena, a poposit la Ospătăria „Melul greu” (situată pe actualul Bd. Revoluției la intersecția cu str. I.C. Brătianu). Aici s-a întâlnit cu Episcopul Aradului, Ion Raţ cu care a avut convorbiri despre situația românilor din Transilvania. Tot în 1850 (pe 24 aprilie) la Cuvin, s-a organizat o mare adunare populară la care a participat și Avram Iancu.

După Marea Unire de la 1918, în august 1929, regele Ferdinard a participat la serbarea omagială de la Țebea, unde s-a închinat la mormintele Eroilor prefecţi de la 1848 și la mormintele ostașilor căzuți în luptele pentru apărarea Crişului Alb în Primul Război Mondial, consacrând locul sfânt de la Țebea ca Panteon al României”, se arată în Comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei pentru reformă Civică şi Democraţie.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor