„Săptămâna adopţiei”

1Comentariu
„Săptămâna adopţiei”
„Săptămâna adopţiei”
ARAD – S-a dat startul campaniei de promovare a adopţiei şi recrutare a familiilor adoptive.

Orice persoană interesată de adopţie are posibilitatea de a se întâlni, astăzi, de la ora 16.00, la Complexul de servicii sociale de pe strada Iustin Marşeu (fostă Buşteni) din Arad, cu mai multe familii adoptive.

Alături de acestea vor fi prezenţi şi specialişti din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) care stau la dispoziţia celor interesaţi cu informaţii detaliate despre adopţie.

Acţiunea face parte din Campania „Zilele adopţiei” care se derulează, pe parcursul acestei săptămâni, simultan, în judeţele Arad, Timiş şi Bihor.

La nivelul judeţului nostru, acţiunea este organizată de DGASPC Arad şi Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany din Timişoara. Campania se află la cea de-a patra ediţie, semn că cele desfăşurate în anii anteriori şi-au dovedit eficienţa şi succesul.

Program

„Adoptă! Copilul este sufletul familiei” – acesta este motto-ul sub egida căruia se desfăşoară „Săptămâna adopţiei”.

Printre activităţile cuprinse în programul acestei campanii se află: distribuire de fluturaşi şi pliante, expoziţie de pictură cu tema „Adopţia prin ochi de copii”, întâlnire cu lideri comunitari, crearea unor grupuri de suport pentru familiile adoptive şi consolidarea celor deja existente.

Ultimele două zile ale „Săptămânii adopţiei” se vor desfăşura la Moneasa, unde se vor trage concluziile campaniei şi va avea loc un schimb de experienţă între profesioniştii care lucrează în domeniul adopţiei în judeţele Arad, Bihor şi Timiş.

Despre adopţie

Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Pot fi adoptaţi copiii pentru care instanţa judecătorească a încuviinţat deschiderea procedurii adopţiei.

În ceea ce priveşte cadrul legal, în România, adopţia este reglementată prin: Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, HG 1435/2004 (normele metodologice pentru implementarea Legii 273), Ordinul 45/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind procedura adopţiei interne şi Ordinul 136/2006.

Adevărul

Legea îi obligă pe părinţii adoptivi să le spună copilului lor că este adoptat. Specialiştii recomandă ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Chiar dacă la vârste mici copiii nu înţeleg ce este adopţia, măcar se familiarizează cu subiectul.

Când copilul va creşte, părinţilor le va fi mai uşor să dezvolte această discuţie. Este foarte important ca părinţii să fie cei care-i spun copilului adevărul despre adopţie.

Cifre

27 de copii din judeţul Arad au fost declaraţi, anul acesta, adoptabili. Direcţia judeţeană pentru Protecţia Copilului a atestat, în 2007, 23 de familii pentru adopţie.

14 copii au fost încredinţaţi în vederea adopţiei. În alte 19 cazuri, instanţa judecătorească a încuviinţat adopţia.

Condiţii

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană sau o familie care doreşte să adopte sunt rezonabile.

Printre cel mai importante se numără: stare de sănătate bună (să nu aibă afecţiuni medicale care să afecteze calitatea de părinte adoptiv); condiţii materiale (o locuinţă care să prezinte condiţii corespunzătoare creşterii unui copil); aptitudini parentale (disponibilitatea familiei de a răspunde nevoilor copilului); profil moral corespunzător; atitudinea familiei lărgite referitoare la adopţie să fie una pozitivă.

„Nu sunt condiţii greu de îndeplinit” – opinează directorul DGASPC Arad, dr. Editha Juhasz.

D.D.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor