Şapte zile de limba franceză

De Diana Dutu
Şapte zile de limba franceză
© Franceza, „predată” de o franţuzoaică
Atât a durat cursul de vară susţinut de un vorbitor nativ de limba franceză la Liceul Pedagogic.

16 elevi cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, de la „Preparandia Dimitrie Ţichindeal”, Colegiul „Moise Nicoară”, Liceul Baptist şi Colegiul „Vasile Goldiş” au participat, timp de o săptămână, la cursul de vară organizat de Clubul Richelieu Mureş-Arad-Lipova. Cursul s-a desfăşurat la Liceul Pedagogic, fiind susţinut şi moderat de către un vorbitor nativ de limba franceză: Marie Antoinette Favron.

„Clubul Richelieu Mureş Arad-Lipova organizează pentru al treilea an consecutiv aceste cursuri de vară prin care se promovează şi se susţine limba franceză. Anul acesta, animatoarea Marie Antoinette Favron îi antrenează pe copii în diferite activităţi prin care li se oferă şansa de a auzi un vorbitor nativ de limba franceză, dar şi de a putea răspunde şi vorbi în limba franceză” – spune Gina Vasilescu, preşedinta Clubului Richelieu Mureş.

Activităţi

Marie Favron a venit să susţină cursul de vară de la Peda graţie Claudiei Dragoş, profesor de limba franceză la Preparandie. Activităţile din cadrul celor şapte zile de curs au fost alese împreună cu profesorii implicaţi în acest eveniment, din Clubul Richelieu. Cursul a debutat cu prezentarea copiilor şi animatoarei, a continuat cu activităzi muzicale (învăţarea unor cântece în limba franceză), artistice (punerea în scenă a unui „spectacol” de cabaret), îndeletniciri practice (reconstituirea, prin decupaj şi lipire, a machetei Parisului, cu principalele monumente din capitala franceză – activitate însoţită de prezentarea istoriei monumentelor), activităţi culinare (prepararea de galette bretone, un fel de clătite specifice zonei în compoziţia cărora se foloseşte făină de hrişcă în loc de cea din grâu), activităţi sportive şi în aer liber.

„Copii cuminţi”

Cum i s-au părut animatoarei franceze copiii şi tinerii cu care a lucrat la „Peda”? „Găsesc că sunt destul de cuminţi” – a răspuns prompt Marie-Antoinette Favron. Şi a spus asta comparându-i cu copiii de 13-17 ani cu care lucrează în Franţa (într-un grup pastoral de pe lângă Biserica Catolică, Dioceza de Rennes).

În ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe de limba franceză al elevilor participanţi la cursul de vară, Marie Favron spune că există un nivel foarte ridicat – o olimpică naţională de limba franceză – până la… deloc – o elevă de clasă pregătitoare care nu a făcut deloc franceză până acum. „Sunt tineri care au venit doar pentru că prietenii lor participă la acest curs. E o elevă care a făcut în şcoală doar engleză şi germană, dar a venit cu prietena ei, olimpica la franceză. A venit din curiozitate, din plăcerea de a socializa şi de a se deschide” – a puctat Marie Favron.

Indiferent că sunt pasionaţi de franceză sau sunt doar curioşi în legătură cu limba lui Moliere, toţi elevii care au participat la cursul de vară de la „Peda” au avut numai de câştigat.

Despre Arad…

În ceea ce priveşte opinia sa despre Arad – în comparaţie cu 2009, când ne-a mai vizitat oraşul –, Marie Favron crede că lucrurile s-au schimbat: „am fost foarte surpinsă să văd că în Arad aveţi foarte multe biciclete şi oameni care practică ciclismul” – spune franţuzoaica. Şi continuă: „Viaţa într-un oraş ca Aradul nu mi se pare foarte diferită faţă de viaţa dintr-un oraş francez. Desigur, cu excepţia limbii şi a monedei. Aradul seamănă foarte mult cu Rennes, oraşul în care locuiesc eu.”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !