Săpun chirurgical de la Hexi Pharma pentru Spitalul Județean Arad

De Diana Dutu
3Comentarii
Săpun chirurgical de la Hexi Pharma pentru Spitalul Județean Arad
Produsul este folosit pentru igiena mâinilor personalului medical și, potrivit testelor de sanitație, nu pune niciun fel de probleme.

Deși în urmă cu zece zile conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență preciza, pentru Jurnal arădean/ Aradon, că nu are contract cu Hexi Pharma (firma acuzată că a diluat dezinfectanții folosiți în unele spitale din țară), acum lucrurile s-au nuanțat puțin. De fapt, Județeanul arădean are în prezent contract cu Hexi Pharma, însă nu pentru soluții dezinfectante, ci pentru săpun chirurgical.
Ne oferă detalii dr. George-Ciprian Pribac, director medical al spitalului: „Noi avem contract cu Hexi Pharma prin achiziții publice, pe SEAP, atât pe 2015, cât și pe 2016. Au câştigat dânşii datorită preţului cel mai scăzut, căci acesta a fost criteriul. Dezinfectantul care a fost câştigat de ei este săpun chrirugical care, pe 2015, s-a numit Polyiodine Scrub, iar pe 2016 denumirea comercială a fost schimbată în Hexio-Scrub. E acelaşi produs, e ca un săpun lichid, nu se mai diluează. Aşa cum îl primim de la producător, aşa îl folosim în blocul operator şi pe secţii. Se foloseşte pentru igiena mâinilor personalului medical” – a precizat dr. Pribac pentru Jurnal arădean/ Aradon.
Așadar, la Spitalul Județean Arad nu se folosesc soluţii dezinfectante de la Hexi Pharma. „Dezinfecţia instrumentarului sau a suprafeţelor, a meselor de operaţie se efectuează cu produse asigurate de o altă firmă. Hexi Pharma a câştigat numai pe săpun chirurgical” – a punctat directorul medical al unității. Iar acest produs nu pune niciun fel de probleme.sapun in text

Testele sunt conforme

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Arad, Spitalul Județean (singurul din județul nostru care are contract cu Hexi Pharma) a fost supus, în ultima săptămână, unei acțiuni de control dispuse de ministrul Sănătății.
„Șase teste de sanitație au fost prelevate de către inspectorii DSP Arad și analizate în laboratoarele DSP. 24 de teste au fost prelevate de către personalul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de pe tegumentele personalului medical din șase blocuri operatorii, fiind analizate în laboratorul spitalului. Toate testele sunt conforme” – a declarat, pentru Jurnal arădean/ Aradon dr. Daniela Cîrnațu, director al DSP Arad.
Dincolo de aceste teste, comandate de la București, conducerea spitalului ne-a asigurat că „se efectuează periodic teste de sanitaţie pentru orice dezinfectant. Se iau teste de pe tegumente şi se însămânţează; dacă dezvoltă germeni, rezultatul este pozitiv, dacă nu, este negativ. Acum, în cazul săpunului chirurgical, s-au făcut teste atât de către Serviciul de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nozocomiale, din spital, cât şi de laboratorul DSP Arad, iar rezultatele au ieşit negative, deci nu s-au dezvoltat germeni. Ceea ce înseamnă că produsul nu prezintă probleme sau neconformităţi” – a explicat pentru Jurnal arădean/ Aradon dr. George-Ciprian Pribac.

Contractul, la verificat!

În cadrul videoconferinței pe care ministrul Sănătății a susținut-o, vineri, cu reprezentanții DSP-urilor din țară, Patriciu Achimaş-Cadariu a solicitat verificarea, prin intermediul compartimentelor de audit, a contractelor încheiate de către spitale cu firma Hexi Pharma. În ceea ce privește contractul dintre Hexi Pharma și Spitalul Județean Arad, valoarea maximă a acestuia pe anul 2016 este de 42.240 lei, din care s-au achiziționat, până în prezent, produse în valoare de 3.456 lei. Pe 2015, contractul a fost de 193.440 lei, dar s-au achiziționat produse de 103.056 lei.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor