Sărbătoare în lucrare

Sărbătoare în lucrare
arad – Fragment din Pastorala la Naşterea Domnului ce va fi citită la Sfânta Liturghie din prima zi de Crăciun.

Sărbătorim pentru a şaptea oară în veacul şi mileniul nostru Naşterea Domnului. Chiar dacă uneori calculul diferă cu privire la începutul noului veac, calendarul acestui an înscrie pe cel de-al şaptelea, cu alte cuvinte pe al unei săptămâni de ani. Aşadar, Crăciunul se bucură de o mai aleasă semnificaţie dacă socotim că la cei vechi câte o săptămână de ani se încununa cu unul de repaus sau odihnă, ca răsplătire pentru un bilanţ al lucrului bun pentru toţi şi promiţător pentru desăvârşire. Se ştie că săptămâna, mai ales sub aspect religios e o măsură a timpului nu mai puţin importantă ca altele; mai mult încă prin nume se leagă de număr. Desigur că numărul şapte se foloseşte în chip similar şi în referirea la luni sau ani. Este o cifră aparte, exprimând totalitatea sau plinătatea, cea a timpului şi spaţiului, materiei şi spiritului universului în mişcare, icoana realităţii în elementele componente, adevărate minunăţii, asemenea celor şapte tonuri muzicale sau culori ale curcubeului, a unei etape încheiate pentru a face loc reînnoirii pozitive.

Atunci când am intrat în veacul de acum în sensul trecerii pragului mileniului al treilea în cuvântul pastoral s-a arătat îndeobşte modul în care s-a ajuns la socotirea anilor de la Hristos; acum amintind şi de data sărbătorii propriu-zise, a cărei ţinere faţă de altele a fost în urmă, o vreme prăznuindu-se odată cu Botezul Domnului, dar apoi aparte. Meritul în această privinţă îl are între alţii Sfântul Ioan Gură de Aur, anul cel încheiem fiind comemorativ pentru cele şaisprezece veacuri de la săvârşirea sa, pentru care pricină tâlcuirile principalelor texte biblice, aproape în totalitate îi vor fi tributare. Trebuie spus şi aceea că el aduce lauda sărbătorii în latura practică, prin lucrarea ce o recomandă fiecărui creştin întru cinstirea acesteia.

Din toate acestea putem cunoaşte că Dumnezeu nu şi-a întrerupt niciodată lucrarea sa, ci o continuă permanent prin întreţinerea vieţii, purtarea de grijă şi înnoirea lumii. Sfântul Apostol Pavel precizează că: „Lucrările Sale sunt felurite, dar e Acelaşi Dumnezeu care lucrează toate în toţi. Lucrarea puterii Lui a împlinit-o Dumnezeu Cel ce toate le lucrează potrivit sfatului voii Sale „Spre iconomia plinirii vremurilor, ca toate să fie iarăşi unite în Hristos, cele din ceruri şi cele de pe pământ – toate întru El”. Între multele lucrări este şi aceea a credinţei lucrătoare prin iubire. Dumnezeu Tatăl îşi duce la îndeplinire planul şi lucrările Lui prin Fiul Său. La sfârşitul activităţii Sale, Mântuitorul spune în rugăciunea arhierească: „Tată, Eu Te-am preamărit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac l-am săvârşit”.

Exprimând tuturor felicitările de praznic să aducem lui Dumnezeu mulţumire pentru întreaga lucrare împlinită până acum şi împreuna rugă pentru sporul ei pe mai departe cu ajutorul Sfintei Treimi, a Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

Timotei
Episcop al Aradului0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !