Sărbătoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul

De V.F.
Sărbătoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul
Sfântul slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 iulie. Cu acest prilej transmitem şi noi cititorilor, care îşi serbează astăzi onomasica, să aibă parte numai de bucurii şi… „La mulţi ani!”

Sfântul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profeții Legii Vechi, care locuia în cetatea Tesve, dincolo de Iordan. De la numele acestei localități se trage și numele proorocului. Sfântul Prooroc Ilie a trăit pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit în ținutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani.
Regele Ahab s-a căsătorit cu Isabela, o prințesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab, prețuind frumusețea femeii mai mult decât credința în Dumnezeul părinților săi, și-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria.

Toate aceste fapte au atras mânia lui Dumnezeu, iar Sfântul Prooroc Ilie a primit misiunea de a mustra pe rege pentru faptele săvârșite și de a întoarce poporul la credința monoteistă.
Mustrându-l pe Ahab, Sfântul Ilie îi spune: “Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie decât numai când voi zice eu!”(3 Rg 17;1). Sfântul Ilie s-a retras pe malul râului Cherit, aici, corbii îl hrăneau, iar apă lua din pârâu.

În urma lui, seceta și foametea a cuprins toată țara. După ce toate roadele pământului au pierit din cauza secetei, Dumnezeu a dat poruncă lui Ilie să meargă la Ahab și să-i arate că din voia Lui au fost toate acestea.

Pentru a-l încredința pe rege că numai Dumnezeu propovăduit de el este Cel adevărat, Sfântul Prooroc Ilie i-a cerut să adune toți slujitorii lui Baal și ai Așerei (850), pe muntele Carmel, să facă două altare de jertfă și să se roage și ei și Ilie și a cui jertfă se aprinde singură, acela este slujitorul adevăratului Dumnezeu.

Slujitorii păgâni s-au rugat idolului Baal fără ca jertfa lor să se aprindă. După aceștia, când ziua era spre sfârșit, la jertfa de seară, Ilie a luat 12 pietre, după numărul semințiilor fiilor lui Iacov, a zidit un jertfelnic pe care a așezat un vițel și în timp ce se ruga, Dumnezeu a trimis foc din cer și a mistuit toată jertfa și lemnele și pietrele și țărâna din jur.

La vederea acestei minuni poporul a crezut Dumnezeului celui Adevărat, iar slujitorii lui Baal au fost uciși.
Sfântului Prooroc Ilie nu i-a fost dată moartea, fiind ridicat la cer într-un car de foc.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !