Sărbătoarea tuturor comunităţilor

Sărbătoarea tuturor comunităţilor
Într-o corespondenţă din Torac (Serbia), prof. Ioan Petrovici ne scrie că o delegaţie din Arad le-a fost alături la ceas de mare sărbătoare:

„Biblioteca din comună dar şi sala Căminului cultural, gătite de sărbătoare, au oferit prilejul ca noi torăcenii să purtăm discuţii pe două teme foarte importante, dar şi de actualitate. La invitaţia Asociaţiei non-guvernamentale „Eco Torac” şi a Consiliului Naţional al Românilor din Serbia (preşedinte, Daniel Petrovici) s-au pus bazele unei colaborări cu Parcul Natural „Lunca Mureşului” din Arad (reprezentat de ing. Ovidiu Pârv, însoţit de prof. Horia Truţă).

Oaspeţii români au participat apoi la Casa Bănăţeană, au gustat din colacii sfinţiţi şi au servit din ceaiul fiert la căldare, rugându-se alături de alţi oaspeţi prezenţi din România şi toată Voivodina la Festivalul datinilor 2007. La acest moment de mare înălţare, au participat d-l ambasador Ioan Macovei, Daniel Petrovici, ministru în Guvernul Serbiei, Doru Dinu Glăvan de la Radio Reşiţa, Lucian Ionică, de la TVR Timişoara, înalte feţe bisericeşti, Costa Roşu, preşedintele „Fundaţiei Române” din Voivodina, Nicu Ciobanu – preşedinte al cotidianului „Libertatea”.

Au fost prezenţi români din toate zonele româneşti, de munte sau de pustă, dar şi de la Timoc. Referitor la această ultimă localitate, din Arad, d-l Viorel Dolha preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din Arad a fost pomenit pentru strădania de a se implica în implementarea culturii româneşti acolo, iar acum, prin acest proiect, strădaniile vor fi mai mari.

Cu acest scop, un profesor din Arad, Florica Cândea, de la Şcoala generală nr. 5 a însoţit delegaţia arădeană, pentru a aduce la Torac mesajul d-lui Viorel Dolha „Fraţilor români” şi de a pune bazele unui proiect multicultural „Unitatea de cultură – paşaport într-o Europă a graniţelor (între) deschise” (coordonator proiect, d-na Cornelia Mureşan, tot de la Şcoala generală nr. 5). Ca persoană de contact, s-au purtat discuţii cu d-l Costa Roşu, dar şi cu Rodica Almăjan, coordonator al Departamentului pentru Învăţământ al Consiliului Naţional al Românilor din Voivodina.

La acest proiect, dinspre partea română a aderat un grup de 22 de cadre didactice (alături de director prof. Maria Paşcalău), la care, până în prezent, au răspuns, şcolile generale nr. 12, 22, Liceul Pedagogic, Grădiniţele PP 20, PN 26, PP 17, PN 17”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !