Sarbatoarea vinului la Pancota

De Marcell Gorcea
8Comentarii
Sarbatoarea vinului la Pancota
A VI-a ediție a manifestării de cinstire a tradiției în ale vinificației în acest minunat colț de țară românească.

PÂNCOTA. Anotimpul ruginiu cu miros de fructe coapte și gust dulce de struguri aduce în fiecare an bucuria culesului de vie și a sărbătorii vinului în podgoria Miniș-Măderat. Evenimentul a ajuns la Pâncota-Măderat pe 12 septembrie 2014, marcând astfel cea de-a șasea ediție a manifestării de cinstire a tradiției în ale vinificației în acest minunat colț de țară românească.

Deschiderea festivă a aparținut primarului orașului, Iosif Retter, urmată de o slujbă de sfințire a roadelor viței de vie, săvârșită de bisericile ortodoxe din Pâncota și Măderat, continuând apoi cu alocuțiunile conducerii Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu și Adrian Țolea, deputatului Eusebiu Pistru, preotului ortodox Petrică Dărău, care s-a referit la îndeletnicirea deosebită în zonă a culturii viței de vie, la beneficiile vinului băut cu moderație, la mustoasa de Măderat, care ”aici a fost creată, a dăinuit și a plecat mai departe, ducând faima localității Măderat și acestei zone în lume…”.

Atmosfera de sărbătoare a fost creată de degustare publică de vin (roșu și alb), de gulaș, oferite gratuit. Pe parcursul degustării vinului (foarte apreciat) atmosfera începe să fie mai destinsă, se socializează mai bine, cu impresii despre calitățile și beneficiile vinului, cea mai veche și mai sănătoasă băutură. Dacă o bei cu măsură devii parcă mai vioi la spirit față de cei care beau băuturi mai tari. La o altă masă un grup ceva mai vesel cânta: ”Bun îi vinul ghiurghiuliu/Cules toamna mai târziu/Mai pe brumă/Mai pe-omăt/Mult mai beau și nu mă-nbăt”, amintind de îndrăgita interpretă, de altădată, a muzicii populare, originare din Măderat, Lili Creangă.

Atmosfera de sărbătoare a cuprins și un spectacol folcloric de o bună calitate, având ca punct forte evoluția la superlativ a ansamblului de dansuri populare „Spicul” din Olari, prin suitele dans local, de Ineu, de Sălaj, prin Mărunțelul de la Mikerek etc., impresionând inclusiv pe reprezentanții localității franceze Haute Gaulaine (înfrățită cu localitatea Pâncota), respectiv pe Annick și Bernard Truhaud, invitați mai apoi de administrația locală, prin domnul Monel Pâncotan, la degustarea vinului și gustosului gulaș. Vor duce cu ei în Franța câte ceva din tradiția sărbătorii vinului în podgoria arădeană. Menționăm și prezența la evenimentul de la Pâncota al unor oaspeți din Vlcany (Slovacia), consilieri locali.

Drumul muzical al sărbătorii a continuat cu evoluția artistică de excepție a grupului folcloric ”Sânzienele” al Școlii Populare de Arte Arad (conducerea artistică Marioara Micle), cucerind publicul prin ținută, prezență scenică, repertoriu, valoare individuală și de grup, o adevărată minunăție tinerească.

La reușita sărbătorii de la Pâncota și-au dat concursul și solistul Adrian Stanca, cu un recital de muzică bănățeană, solistele vocale Roxana Suciu, o minunată voce a Aradului, Adreea Chișe, Daniela Trifa, Andrada Oros, cu melodii populare din Bihor, solistul vocal Alin Neag (Galșa), soliștii instrumentiști Alexa Șandru – clarinet, Petrică Pașca – taragot, umoristul Radu Moș, plin de umor ca de fiecare dată.

Și astfel la Pâncota s-a petrecut până târziu, pentru că vinul din podgoria Miniș-Măderat trebuie sărbătorit așa cum se cuvine, pentru a aduce bucurii, acum și întotdeauna.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor