Sărbătoarea vinului la Pâncota

De Marcell Gorcea
Foto Arhivă: A VI-a ediție(2014) a manifestării de cinstire a tradiției în ale vinificației
Foto Arhivă: A VI-a ediție(2014) a manifestării de cinstire a tradiției în ale vinificației
În parcul central al oraşului s-a desfăşurat o nouă ediţie a sărbătorii vinului în Podgorie.

Când toamna coboară-n calendar, sărbătoarea itinerantă a bucuriei recoltării strugurilor și vinului în vechea Podgorie arădeană Miniș–Măderat revine și la Pâncota, de astă dată pe 18 septembrie – zi călduroasă, ca de vară –, în parcul central al orașului. La ora fixată pentru debutul sărbătorii, 17:00, erau prezenți extrem de puțini participanți, numărul lor mărindu-se considerabil la lăsarea serii. Startul evenimentului a fost dat de primarul orașului, Iosif Retter, alături de care se aflau pe scenă și alte oficialități locale – ale administrației, poliției, bisericilor din Pâncota și Măderat, respectiv preoții, care, împreună cu grupul coral bărbătesc al Bisericii Ortodoxe Pâncota, au susținut slujba de binecuvântare a roadelor viței-de-vie. Deși era o sărbătoare a vinului, oferta ni s-a părut cam săracă. Doar Cramele Pâncota ofereau, contra cost, la prețuri accesibile, must, vin alb și roșu, la litru sau la pahar. „Când văd paharu’ plin cu vin/ Îmi scot clopu’ și mă-nchin.” – zicea un degustător mai glumeț din fire, spre hazul unor tineri din jur. La Pâncota mai există o cramă, sus în deal, ce, din punctul nostru de vedere, ar fi putut oferi, o dată pe an, la sărbătoarea de la Pâncota, degustări de vin, chiar gratuit. Ar fi fost, poate, și un gest de mulțumire față de localnici, pentru că din pământul strămoșilor acestora se produc și se trimit peste hotare mari cantități de vin.

În privința expozițiilor de struguri, acestea au lipsit cu desăvârșire, așa cum au lipsit și producătorii particulari, care să ofere spre degustare și vânzare produse proprii specifice sărbătorii, inclusiv vinul nou. Despre acesta, unele voci prezente la eveniment afirmau că vinul de casă e cel mai bun: „Să-l faci din struguri, să-l păstrezi în butoaie curate, să-l îngrijești în permanență ca la carte.” Participanții la evenimentul cultural al toamnei de la Pâncota s-au bucurat însă de preparatele culinare tradiționale, oferite din abundență, de jocurile distractive, dar mai ales de spectacolul muzical-coregrafic desfășurat pe durata a peste patru ore, susținut de artiști cu destule calități interpretative, vocale, instrumentale, coregrafice. Soliștii au cântat live muzică populară, muzică de petrecere, muzică ușoară, cu acompaniament orchestral sau pe suport electronic, răspunzând în bună măsură așteptărilor celor prezenți; la fel și dansatorii, atât veteranii, cu programul folcloric, cât și cele câteva trupe ale tinerilor, cu dans modern, sportiv, popular, care, prin frumusețea costumelor, prin sensibilitate coregrafică, simț ritmic, vitalitate au entuziasmat la maximum publicul tânăr, destul de numeros. Au plăcut prezentarea spectacolului și intervențiile umoristice ale prezentatorului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !