Sărbători pascale cu buzunare goale

15Comentarii
Sărbători pascale cu buzunare goale
DEZNA – Profesorii de la Şcoala Generală din Dezna nu şi-au încasat încă nici un leu din salariul pe luna februarie.

Au rămas fără salarii de Paşti. Primăria din localitatea Dezna spune că nu mai sunt bani suficienţi pentru plata salariilor, iar directorul Şcolii Generale crede că este o lipsă de interes din partea autorităţii locale.

O situaţie similară a mai fost cu ceva vreme în urmă când salariile au fost încasate cu două săptămâni întârziere, pentru că primăriţa, Maria Pop, plecase la Bruxelles şi nu mai apucase, din motive personale, să semneze actele necesare pentru plata salariilor. Acum situaţia e mai gravă, suntem deja în aprilie şi cel mai probabil îşi vor primi salariul din februarie o dată cu cel aferent lunii martie. O soluţie de moment exista, numai că Primăria nu a folosit-o. E vorba de solicitarea în avans a unei părţi din suma destinată trimestrului doi.

„Printr- o cerere din partea Primăriei, adresată Trezoreriei, cu 20-30 zile înainte de data plăţii, se putea obţine suma necesară pentru plata salariilor. Au mai fost făcute asemenea solicitări din partea mai multor primării, solicitări avizate favorabil”, precizează Călin Arusti, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad. Primarul Maria Pop spune că vina aparţine directorului care a făcut o încadrare greşită, iar salariile sunt prea mari:

„Şi-au calculat salarii prea mari, au pus şi sporuri prea multe, unele nu mai sunt prevăzute prin lege. Banii nu aveau cum să ajungă, trebuia să ne încadrăm în suma aferentă trimestrului unu. Am primit 75 000 lei pentru trimestrul unu din care am plătit, circa 50 000 salariile pe luna decembrie şi pe luna ianuarie iar pentru februarie am rămas doar cu 15.000, suma insuficientă”, explică primarul. Situaţii similare au mai fost şi la alte primării, numai că primarii au apelat la varianta salvatoare a avansului din sumele alocate trimestrului doi pentru a nu lăsa personalul din învăţământ fără bani. Evident că la sfârşitul anului vor fi probleme, şi nu doar la Dezna, fondurile destinate salariilor pe baza costului per elev nu sunt suficiente în foarte multe unităţi şcolare. Probabil, în final se va recurge la o rectificare bugetară.

Conflictul e mai vechi

Directorul instituţiei de învăţământ, prof.Moş Pavel, spune că probleme cu Primăria au fost mai de demult. „Nu ne-au fost decontate nici ordinele de deplasare din aprilie 2008, deşi au fost alocate,în bugetul local fondurile respective dar la noi nu au ajuns”, spune prof. Moş.  În replică, primarul declară că „Banii s-au dat  doar celor care au adus documente justificative. Drumul cu maşina personală, chiar în interes de serviciu, nu l-am decontat, nu îmi permite legea”, precizează Maria Pop.

Vom acţiona în instanţă

„Situaţia de la Dezna este destul de gravă, e vorba în fond de un abuz de funcţie. Pentru a doua oară personalul din învăţământ este nevoit să aştepte nepermis de mult să primească drepturile salariale cuvenite conform legii. Am adus la cunoştinţa Prefecturii situaţia celor de acolo, am stat şi noi de vorbă cu autoritatea locală, şi suntem decişi să acţionăm în judecată pentru amânarea nejustificată a plăţii”, a declarat Dănuţ Ieneşescu,liderul arădean al SDÎ.

M.A.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor