„Saună” pe roți, la Arad! 50 de grade Celsius în tramvaie

De Ioana Costas
12Comentarii
„Saună” pe roți, la Arad! 50 de grade Celsius în tramvaie
Căldură de nesuportat în mijloacele de transport în comun. Termometru indica 50 grade Celsius în cabină! Ce spun responsabilii?

Canicula de săptămâna trecută a făcut ca o simplă călătorie cu tramvaiul în Arad să devină insuportabilă, nu doar pentru călători, ci mai ales pentru vatmani. Unul dintre ei a făcut un test simplu: a luat un termometru și l-a pus în cabină. Pe parcursul traseelor efectuate de vatman, termometrul a ajuns să indice chiar şi 50 grade Celsius, așa cum se poate observa și în fotografiile făcute de bărbat. Pe lângă transportul în comun subdezvoltat, pe lângă nemuritoarele vagoane „Tatra” care încă se încăpățânează să ruleze pe liniile de tramvai, fără să li se fi făcut vreun upgrade – pentru că acesta necesită o grămadă de proiecte, autorizări și omologări – și pe lângă mizeria cea de toate zilele din mijloacele de transport în comun, canicula a făcut, săptămâna trecută, insuportabilă șederea în tramvaie. Singurele tramvaie care „suflă aer rece” sunt cele de culoare verde – Imperio. Iar acestea nu sunt multe. Și când ne gândim că revine canicula…

Directorul Companiei de Transport Public Arad este la curent cu situația, o cunoaște și o… regretă. Dar e greu de schimbat în scurt timp. Acționarul principal al companiei, Primăria Arad, ar urma să achiziţioneze pentru Compania de Transport Public Arad, pe viitor, 20 de tramvaie noi, ne-a spus directorul Claudiu Godja, iar atunci situaţia s-ar schimba. Până atunci, însă…

„Primăria, prin proiectele pe care le derulează, a prevăzut achiziția a 20 de tramvaie noi, ceea ce ar schimba puțin situația, pentru că cel puțin partea centrală ar fi acoperită și chiar zonele adiacente. Dar toate acestea înseamnă foarte, foarte mulți bani. Totodată, Primăria a alocat anul acesta bani pentru modernizarea unor vagoane de tramvai: ar fi vorba de 10 vagoane de tramvai anul acesta și 10 vagoane anul viitor. Modernizarea constă de altfel și în montarea de instalații de climatizare. În plus, procedurile ce trebuie urmate sunt foarte laborioase pentru că regulile din România spun că nu poți interveni asupra construcției vehiculului până nu ai un proiect, autorizare, omologare. Chiar și instalarea unui sistem de climatizare necesită un proiect și o omologare din partea autorităților rutiere”, a explicat situația directorul Companiei de Transport Arad.

Bani doar pentru autobuze second hand

CTP nu așteaptă doar după banii Primăriei. Are și un plan pentru achiziționarea unor autobuze second hand, la prețul de 10 mii de euro bucata. Conducerea companiei spune că își permite achiziționarea a doar șapte astfel de mijloace de transport, cu precizarea că, deși sunt la mâna a doua, acestea sunt aliniate normelor cerute (sunt dotate cu rampă de acces și aer condiționat, printre altele).

Acum că știm viitoarele dotări ale Companiei de Transport Arad – care sperăm să se și materializeze – să revenim la canicula și la cele 50 de grade din tramvaiele arădene. Ce spune CTP Arad despre situație? „Regretăm situația, o știm, o cunoaștem”. Dar e extrem de greu de schimbat, fără foarte mulţi bani, acte, aprobări, omologări. Dar avem și o veste bună! CTP ne spune că în septembrie începe revizia instalațiilor de încălzire. Așa că, dacă nu am avut parte de răcoare vara în tramvaie, măcar o să avem parte de căldură iarna.

termometru-ctp



12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor