Săvârșinul în doliu după moartea Regelui Mihai

De I.C. si V.O.
Reactualizat la:
5Comentarii
Săvârșinul în doliu după moartea Regelui Mihai
© FOTO: Vasile Obșitoș
La castelul de la Săvârșin, reședința preferată a regelui Mihai, drapelul a fost coborât în bernă.

Angajații Casei Regale au așezat o coroană de flori și au aprins lumânări la poarta de intrare în castel. Localnicii, obișnuiți cu prezența fostului suveran, înainte de Crăciun, îl plâng pe cel care le-a fost alături la bine și la rău. De Crăciun, regele Mihai era la castel, iar localnicii erau obișnuiți să îl vadă, în biserică, la slujbă. De altfel, fostul suveran venea la castel încă de mic copil. Sătenii mai în vârstă și-l amintesc gonind cu mașina pe ulițele satului sau trecând cu avionul deasupra caselor lor.

În amintiri…

„Țin minte că mergea în fiecare zi în centrul comunei și cumpăra covrigi pentru el și Regina Ana și stătea de vorbă cu oamenii. Și am mai auzit o poveste despre el, de la coafeza din comună că în fiecare săptămână o chema să îi aranjeze părul Reginei, iar o dată a spus că nu poate merge la ora stabilită că e singură acasă cu copilul, la care Regele i-a trimis vorbă să vină și cu copilul că e bine să fie un copil în casă. Regele era foarte iubit aici. Bătrânii din Săvârșin povesteau că se vedeau cu Majestatea Sa în fiecare joi la ceai și povesteau despre vremurile din tinerețe. Ne pare rău că a murit. Era o emblemă a localității noastre”, a povestit o localnică.

Vestea morții fostului suveran a îndurerat întreaga comunitate. Oamenii s-au rugat în ultima vreme pentru sănătatea regelui și sperau să apuce să îl mai vadă de sărbători. „Ne prea îmi găsesc cuvintele. Suntem aici vecini și am trăit alături. Regele umbla printre oameni, a fost omul care a mers cu cadouri de sărbători la copii, la oamenii nevoiași. A trăit printre noi, localnicii. Nu va mai fi niciodată la fel la Săvârșin. Majestatea Sa va rămâne în sufletele noastre”, a povestit o altă localnică. Ea a mai spus că familia ei a fost prima din Săvârșin care l-a primit pe Rege în casa ei, în vremurile în care toți se temeau să facă acest lucru.

Slujbă la Săvârșin

În biserica din comună preoții vor oficia o slujbă specială de pomenire. „Este o veste tristă pentru întreg poporul român. Majestatea Sa Regele Mihai I al României, ultimul monarh a trecut la Domnul. În aceste momente, întreaga Biserică Ortodoxă se roagă pentru odihna sufletului Majestății Sale. La Săvârșin se va organiza în fiecare zi slujbă de pomenire în amintirea Regelui Mihai, până în ziua înmormântării”, a declarat preotul din comună, Mădăluță Călin.

Carte de Condoleanțe

La sediul Asociaţiei „Amicii Regelui Mihai” din strada Lucian Blaga, numărul 13, va fi deschisă o Carte de Condoleanţe, astfel încât toţi cei care vor dori să îşi exprime gândurile să poată veni să le aştearnă în paginile acesteia.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor