Scandal financiar la Dezna

15Comentarii
DEZNA – Echipa Curţii de Conturi care a verificat Primăria Dezna a stabili că s-ar fi efectuat plăţi fără acte justificative în valoare de 272.713 lei. Controlul a vizat perioada 1 ianuarie 2006 – 30 iunie 2008, contabila-şefă de atunci, Octaviţa Deliman, intrând în urmă cu şase luni în concediu medical.

Cei care au luat la purecat actele Primăriei au descoperit că Octaviţa Deliman a efectuat plăţi în avans către diferite firme în baza unor documente care nu întrunesc condiţiile legale în valoare de 11.155 lei; că s-au efectuat plăţi în numerar nejustificate prin achiziţii de bunuri şi servicii în valoare de 23.655,36 lei, printre beneficiari fiind alături de contabilă şi fostul primar Gheorghe Neagu şi că s-au efectuat cheltuieli de personal cu încălcarea dispoziţiilor legale în valoare de 17.681 lei, fosta contabilă încasând sub diverse forme 12.102 lei. În ceea ce priveşte capitolul cheltuieli materiale, s-a descoperit că s-au făcut plăţi fără acte în valoare de… 220.222 lei. Se pare că în perioada vizată de controlul Curţii de Conturi au fost plătite diverse firme, fie în lipsa unei situaţii de lucrări şi a facturii, fie cu încălcarea procedurilor de achiziţii prevăzute de lege sau, ceea ce este mai grav, fără ca bunurile să fi ajuns în patrimoniul instituţiei care le-a comandat. Astfel, din raport reiese că o firmă din Pâncota ar fi făcut livrări de 15.654 de lei către unităţiile de învăţământ din Dezna, unde nu a ajuns niciunul din bunurile achiziţionate, iar livrările către Primărie, în valoare de 16.500 de lei, au fost făcute în aceleaşi condiţii.

Războiul primarilor

Primarul în funcţie Maria Pop ne-a declarat că membrii consiliului local au stabilit, ieri, că se vor constitui parte civilă pentru „recuperarea prejudiciului”. „La nivelul comunei Dezna avem venituri anuale de 634.014 lei, iar Curtea de Conturi a stabilit că a fost adus un prejudiciu de 291.482,36 de lei, cu tot cu dobânzile aferente. Nu ştim unde a ajuns dosarul, dar ne vom îndrepta împotriva celor pe care instanţa îi va găsi vinovaţi”, ne-a declarat Maria Pop.

În ceea ce-l priveşte, fostul primar Gheorghe Neagu susţine că este nevinovat. „Nu e vorba de delapidări aici. Controlul a fost făcut cu tentă politică. Am avut reclamaţii încă înainte de alegeri, pentru a nu mai putea candida. Pot să vă spun că nu am semnat acte de plată fără acte justificative, dar acestea nu au rămas la mine. Acum ar trebui să fie la contabilitate. Nu am văzut raportul final al Curţii de Conturi, aşa că mai multe nu vă pot spune”, afirmă Neagu.

Atac la primăriţă

Contactată telefonic, contabila-şefă Octaviţa Deliman o acuză pe Maria Pop de abuz în serviciu. „Când a venit doamna Pop la Primărie, a promis că mă va schimba.Toate documentele pe care le aveam le-am depus prin registratură, însă nu am făcut niciun proces-verbal. Eu fiind în concediu medical, acum două luni doamna primar mi-a schimbat yala de la uşa biroului, aşa că nu am mai avut acces la niciun act. Nu ştiu ce a făcut dânsa cu ele, dar a doua zi după ce a câştigat alegerile a chemat Curtea de Conturi. Mai trebuie să ştiţi că, având serioase probleme de sănătate, am făcut o cerere de suspendare din funcţie pe care doamna Pop în mod abuziv nu mi-a aprobat-o”, a declarat Octaviţa Deliman.

L.S.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor