Scandal local pentru impozite

1Comentariu
Scandal local pentru impozite
Aleşii locali nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa unor obligaţii prevăzute în Codul Fiscal.  Hotarare CLM

Scandal imens în CLM, acolo unde consilierii s-au acuzat unii pe alţii de interese sau lipsă de omenie. Totul a pornit de la un articol din primul proiect supus votului, privind modificarea şi completarea taxelor şi impozitelor locale pentru 2008. Articolul cu pricina făcea referire la „terenurile introduse în intravilanul municipiului Arad (…) care nu se pot individualiza prin denumirea proprie a străzii şi a numărului de ordine: zona de impunere D. Pentru perioada 2002-2007, aceste terenuri se încadrează în zona de impozitare D”.

Cu cinci ani în urmă

Textul, unul stufos de altfel, a fost repede interpretat de Rodica Borza, care a susţinut faptul că „am înţeles că se doreşte obligarea cetăţenilor de a plăti impozit retroactiv pentru ultimii cinci ani, pentru terenurile introduse în intravilanul municipiului din 1997. Este total nelegal articolul pentru că facem să retroactiveze o dispoziţie care va intra în vigoare din momentul votării”.

Executivul a contracarat la fel de rapid acuzele Rodicăi Borza, susţinând că obligaţia de a plăti impozitele revine prin Codul Fiscal şi nu potrivit dispoziţiilor Primăriei şi că valoarea acestor terenuri este foarte mare, acestea putând fi vândute cu sute de mii de euro. Coloman Edeleni a considerat că „problema e una foarte serioasă”, că nu crede „că e corect faţă de cetăţenii Aradului, mai ales că majoritatea lor sunt în vârstă” şi că aceştia ar fi trebuit să fie înştiinţaţi de schimbările produse şi ajutaţi să-şi treacă suprafeţele în registru agricol.

Valentin Paul Neamţ a făcut rapid un calcul al sumelor pe care ar trebui să le plătească cei vizaţi şi a ajuns la concluzia că „pentru fiecare hectar şi fiecare an vor trebui să plătească 2.000 de euro, adică 10.000 pe cinci ani. E vorba de oameni săraci şi va mai spun că una este că terenul e evaluat la 100 euro/mp şi alta este faptul că aceşti oameni nu pot efectiv să-şi vândă terenul, pentru că nimeni nu îl cumpără. Se vor vedea obligaţi să-şi vândă suprafaţa pentru a putea plăti impozitul. Dacă vom vota aşa ceva, nu vom da dovadă decât de inconştienţă. Trebuie să găsim o soluţie pentru a nu-i dezavantaja aşa pe oameni”.

Protecţie pentru baroni?

De partea articolului din proiect s-au situat însă Ovidiu Marian şi Florin Manta, cel din urmă consilier susţinând faptul că „nu cred că trebuie să facem protecţie socială pentru câţiva proprietari de terenuri. Nu cred că vorbim în numele cetăţenilor Aradului, căci nu toţi au zece hectare de teren la marginea oraşului şi vor fi obligaţi să plătească 100 de mii de euro.

Vreţi chiar să-i protejăm pe cei cu terenuri?” Viceprimarul Tiberiu Dekany a încercat să-i lămurească, în zadar, pe consilieri asupra conţinutului articolului: „Azi nu votăm ca ei să plătească impozitul, căci obligaţia e prevăzută în Codul Fiscal. O parte din aceştia şi-au plătit deja impozitele cu tot cu penalităţi. Ajutorul le-a fost dat când am decis să eliminări majorările de întârziere. E vorba acum doar de a da o mână de ajutor celor de la Direcţia Fiscală pentru identificarea terenurilor”. Fără voturi suficiente Intervenţia viceprimarului a trecut neauzită de aleşi, care au preferat ironiile: Marian a propus, ironic, suspendarea Codului Fiscal, Borza a punctat faptul că „bogatul nu crede niciodată săracului”, iar Dorel Popa a insistat pe faptul că hotărârea nu ar face altceva decât să dubleze Codul Fiscal.

Cum taberele din CLM au rămas pe mai departe înpărţite, aleşii au propus amânarea voturii proiectului, amendament care nu a trecut de vot. Nici hotărârea în sine nu a adunat suficiente voturi şi, deşi părea că aleşii au înmormântat repede subiectul, pentru a discuta altele la fel de grave, discuţiile şi acuzele au continuat şi după şedinţă.

A.B. 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor