Scandal pentru cabinete

Scandal pentru cabinete
Scandal pentru cabinete
ARAD – Mai multe consilii locale şi primării încalcă legea şi nu atribuie medicilor cabinetele. Rapoarte

Toate cabinetele medicale individuale din judeţ vor fi verificate în perioada imediat următoare. Decizia a venit de la Ministerul Sănătăţii, care a cerut o evaluare a furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, scopul final fiind cel al modernizării cabinetelor. În atare condiţii, prefectul a emis un ordin privind constituirea unui colectiv de lucru, format din reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP), CAS şi autorităţilor locale, colectiv care are ca obiectiv inventarierea tuturor cabinetelor medicale din mediul rural.
Verificarea a demarat în cele nouă centre, adică la Zădăreni, Fântânele, Conop, Livada, Şiria, Gurahonţ, Seleuş, Şicula şi Şimand.

Nu respectă legea

Prefectul speră că acest control va avea efecte şi când vine vorba de dreptul medicilor de familie de a primi în proprietate cabinetele medicale, în condiţiile în care pe acest subiect există o serie întreagă de probleme în judeţ. „Dorinţa prefectului este ca legea să fie respectată, iar medicii de familie să poată să intre în posesia cabinetelor medicale. Din păcate multe primării, consilii locale nu respectă legea şi nu dau posibilitatea medicilor să intre în posesia cabinetelor ca, apoi, să poată accesa credite pentru modernizarea lor. Se tot invocă faptul că spaţiile sunt ale comunelor sau că medicul în cauză iese la pensie, deşi aici legea e clară”, a punctat Gavril Popescu.

În justiţie

Prefectul susţine că probleme privind refuzul autorităţilor de a atribui cabinetele medicilor se întâlnesc în foarte multe comune, iar ca exemple a amintit de Craiva şi Târnova. „Sunt foarte mulţi medici care au dat în judecată primăriile din cauza acestui fapt. În plus, Prefectura a atacat şi ea în contencios administrativ hotărârile prin care consiliile locale refuzau să dea cabinetele medicilor”, a punctat prefectul. Până la finele lui ianuarie, doar 51 de cabinete au fost vândute, deşi cererile sunt de ordinul sutelor.

Pleacă medicii

Problema refuzului primăriilor de a da cabinete medicilor de familie poate deveni mult mai gravă, potrivit prefectului. „Unii medici de familie se satură şi pleacă. Putem să ajungem în situaţia în care vom avea comune şi sate care să nu mai aibă medici de familie”. Gavril Popescu a mai susţinut faptul că speră ca verificarea de acum să elimine parte din opacitatea consiliilor locale.

A.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !