Scantei in debut de campanie

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
Scantei in debut de campanie
ARAD. Nici nu a început campania electorală că Poliţia şi Biroul Electoral Judeţean s-a confruntat deja cu sesizări privind unele abuzuri. Chiar dacă, legal, campania a început abia de astăzi, urmând să se încheie cu 24 de ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, afişe, bannere, flyere şi însemne cu mai toţi candidaţii au putut fi văzute încă de acum câteva zile.

Candidaţii au avut, însă, grijă să se situeze la limita stipulărilor legale, evitând folosirea termenilor de „candidat” sau „votaţi” în mesajele pe care le-au afişat public. Şi s-au considerat curaţi.

Cu toate acestea, afişajul cu tentă electorală, fluturaşii împărţiţi în cutiile poştale sau pliantele distribuite au fost teme de sesizări la Poliţie şi BEJ. O primă sesizare, pe această temă, a fost înregistrată la BEJ chiar înainte de depunerea oficială a candidaturilor. O altă sesizare, cu privire la o situaţie din judeţ, de această dată, a ajuns direct la Poliţie.

Fără indicaţii exacte

Prima sesizare cu privire la eventuale încălcări ale legislaţiei ce reglementează campania electorală a fost făcută la finele lunii octombrie. Biroul Electoral Judeţean a decis să respinsă sesizarea arădeanului, explicând că: „Petentul nu a indicat în concret, persoana viitorului candidat din partea ARD pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, menţionat în mass-media arădeană, care apare în panoul publicitare reclamat, nici mesajul electoral conţinut de panoul reclamat ori semnul electoral utilizat”.

Sesizări din Greniceri

Cel de al doilea caz de eventuală încălcare a legii electorale a fost sesizat la Poliţie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Arad, Camelia Tuduce, „sesizările au venit din localitatea Grăniceri şi fac referire la unele distribuiri de pliante şi fluturaşi”. Aceasta a mai punctat că: „Pentru a aplica legea în sensul cel mai corect am solicitat lămuriri Biroului Electoral Judeţean cu privire la reglementările distribuirii de fluturaţi şi pliante”.

Biroul Electoral Judeţean a refuzat să facă aprecieri pe marginea acestui subiect, explicând în decizia sa că: „Sesizarea Poliţiei Municipiului Arad, referitoare la exprimarea unui punct de vedere asupra distribuirii de pliante, nu este de competenţa sa a se pronunţa”. Practic, BEJ a transmis Poliţiei strict conţinutul articolelor de lege ce reglementează distribuirea de pliante.

Una peste alta, candidaţii au intrat ceva mai repede în campanie, au împărţit materiale informative şi de propogandă, evitând însă utilizarea termenilor ce i-ar fi incriminat de campanie înainte de termen. Dacă chiar şi înainte de campanie, politicienii au decis să meargă până la limita legii, cu siguranţă această limită va fi testată şi în zilele următoare.

Informare la Prefectură:

Biroul Electoral Judeţean Arad a decis să comunice deciziile sale prin intermediul paginii de internet a Instituţiei Prefectului Arad, la secţiunea specială „Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din anul 2012”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !