Schimb de replici pe tema CET

De Diana Dutu
6Comentarii
Schimb de replici pe tema CET
© Consilierii locali, preocupaţi de soarta CET FOTO: EMANUEL COTUNA
S-a întâmplat în şedinţa de luni a CLM Arad, înainte de votarea alocării a 11,5 milioane de lei pentru CET.

Acoperirea pierderilor de 11,5 milioane de lei ale CET Hidrocarburi a trecut cu lejeritate în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Arad, dar asta nu i-a împiedicat pe aleşi (şi nu doar pe ei) să intervină pe subiect.

Toţi pentru 30.000
Primul care a luat cuvântul a fost USR-ist-ul Florin Stana. „Nu vin să spun că ceea ce faceţi dumneavoastră acum nu trebuie făcut” – a subliniat în deschiderea alocuţiunii sale Florin Stana. El i-a întrebat apoi pe aleşii locali dacă ţin cont de faptul că aceşti bani sunt plătiţi de toţi arădenii pentru a acoperi găurile dintr-un sistem de care beneficiază doar o treime dintre arădeni. Viceprimarul Bognar Levente a spus că sunt, totuşi, 30.000 de clienţi CET iar Municipalitatea nu îi poate lăsa fără căldură în case. Apoi a făcut o paralelă cu subvenţiile acordate de Primărie pentru transportul în comun: nu beneficiază toţi arădenii de ele, ci doar cei care călătoresc cu tramvaiul sau autobuzul prin oraş.

Replici politice
„Suntem puşi în faţa faptului împlinit: pierderile există şi trebuie să ni le asumăm” – a subliniat Beniamin Vărcuş, liderul grupului PSD-ALDE. Acesta a reiterat propunerea – veche de mai bine de un an, deja – de a înfiinţa o comisie de anchetă a activităţii CET, din care să facă parte reprezentanţi ai tuturor partidelor politice. În replică, preşedintele de şedinţă – liberalul Bogdan Boca – a spus că înfiinţarea unei comisii de anchetă îl duce cu gândul la anii ’50 şi l-a invitat pe alesul social-democrat să se implice în chestiunea CET ocupând locul liber de reprezentant al CLM în Adunarea Generală a Acţionarilor.

Investiţii pierdute
Consilierul independent Marin Lupaş a cerut explicaţii în privinţa investiţiei de 50 de milioane de euro care „era pe rol” la CET, dar şi despre pierderea a 12,5 milioane de euro. Directorul Robert Maloş a oferit un răspuns cu multe detalii tehnice care, însă, nu l-au satisfăcut deloc pe alesul independent.
Aşa că viceprimarul Călin Bibarţ a intervenit pe subiect pentru a oferi răspunsul scurt: guvernul nu a mai dorit să finanţeze.

Propunere: CET, la minister!
Ultima intervenţie pe subiect i-a aparţinut consilierului ALDE, Ionel Ciupe care a propus nici mai mult, nici mai puţin decât predarea CET către Ministerul Energiei. Asta, în contextul în care acoperirea pierderilor CET înghite 15% din bugetul Aradului. „Vă daţi seama câţi bani o să economisim? Faceţi o propunere şi o votăm şi atunci degrevăm bugetul de foarte mulţi bani!” – a conchis Ionel Ciupe în plenul CLM.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor