Schimbarea „la față” a polițiștilor

De Valentin Goran
Reactualizat la:
21Comentarii
Schimbarea „la față” a polițiștilor
© În cadrul conferinței de presă FOTO: V.G.
Din 2018, oamenii legii ar putea fi mai „puternici”, dacă legea nou propusă va fi adoptată.

Fără niciun dubiu, oamenii legii nu sunt respectați așa cum se cuvine, în țara noastră. Avem cazuri la nivel național cu polițiști loviți de cetățeni, înjurați ca la ușa cortului, scuipați. Ce îi oprește pe oamenii legii să se facă respectați? Simplu, legea! Acest lucru se poate schimba, iar mai marii IPJ Arad ne anunță că, datorită unui proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne – MAI, aflat acum în dezbatere publică, polițiștii ar putea obține mai multe drepturi pentru a interveni cum se cuvine, la timp, pentru apărarea cetățenilor de infractori. „Nu trebuie să se teamă cetățenii onești și corecți de aceste schimbări, ci infractorii. Cu aceste modificări vom putea să ne facem treaba mult mai bine, în folosul cetățenilor, pentru asigurarea unui climat normal de ordine și siguranță”, a asigurat luni comisarul șef Ioan Tamaș, inspector șef al IPJ Arad.

Reținut pentru 24 de ore

Dar haideți să vedem ce anume se va schimba la începutul anului viitor dacă proiectul va trece. Poliţiştii vor putea reţine la sediu şi 24 de ore un cetăţean suspect, fără acordul procurorilor; vor putea intra în locuinţă fără consimțământul persoanei, dacă situația impune acest lucru; mai multe contravenţii vor deveni infracţiuni. Proiectul prevede și majorarea limitelor amenzilor până la 1.500 de lei în cazul refuzului unei persoane de a se legitima sau de a se prezenta la sediul poliţiei, fapte sancționate până acum cu amendă de la 100 la 500 de lei.

În casă, fără acordul proprietarului

Poliţistul ar avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă fără acordul persoanei în mai multe situaţii: dacă există indicii că în acel spaţiu este pusă în pericol viaţa unei persoane sau este o persoană decedată; în acel spaţiu se află autorul unei infracţiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată; în acel spaţiu se află autorul unui act terorist.

Închisoare pentru gălăgie

Potrivit unei alte propuneri, în cazul în care persoana este avertizată „să înceteze activităţile infracţionale” dar aceasta refuză, anumite contravenţii se transformă în infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Aici ar urma să intre acei locatari care „tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil”.

Agresivii vor fi încătușaţi

Tot infracţiune ar putea deveni şi „fapta persoanei care, fiind avertizată (…) împiedică prin orice mijloace organele de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţii de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului”. Infracţiunea se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Atenție, dacă polițiștii vor considera că aveți un comportament agresiv, ofensiv care ar putea degenera, vor putea pe viitor să stopeze fenomenul prin încătușare și conducerea la sediul IPJ.

Reținerea pentru 24 de ore

Conducerea unei persoane la sediul poliţiei s-ar putea realiza în următoarele situaţii:

nu s-a putut stabili identitatea acesteia; din cauza locului, circumstanţelor, bunurilor aflate asupra sa, ori comportamentului, aceasta conduce la suspiciunea că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală; periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, ordinea publică sau alte valori sociale; a fost prinsă în flagrant săvârşind o infracţiune;

persoana este dată în urmărire; a evadat, a fugit dintr-un centru educativ, centru de detenţie sau din unitatea în care executa măsura internării medicale; nu respectă măsura luării în custodie publică.

Care sunt drepturile celui reținut

La sediul poliţiei, persoana va fi informată, dacă legea va fi adoptată, cu privire la drepturile ce îi revin, va avea dreptul de a fi asistată de un avocat şi de a nu da nicio declaraţie fără prezenţa acestuia, va avea dreptul de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane, va avea dreptul de a solicita informarea reprezentanţilor diplomatici ai statului de provenienţă, va avea dreptul de a fi consultată de un medic, la alegere, pe cheltuiala sa, va avea dreptul de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, dacă este cazul. După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul poliţiei. Mai mult, la expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită.

PACHET DE PROPUNERI PENTRU ÎNTĂRIREA AUTORITĂȚII PERSONALULUI MAI21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor