Școală pe stomacul gol: laptele și cornul vin abia peste vreo lună

De Andreea Pintea
9Comentarii
Școală pe stomacul gol: laptele și cornul vin abia peste vreo lună
Elevii arădeni mai au de așteptat cel puțin o lună până când vor primi laptele, cornul și fructele promise prin programe guvernamentale.

Cel puțin pentru următoarea lună, dacă nu și mai mult, școlarii arădeni vor fi privați de laptele, cornul și fructele pe care ar fi trebuit să le primească, chiar din prima zi a noului an școlar. Cum de s-a ajuns în această situație? Ei bine, Consiliul Județean a așteptat rectificarea bugetară pentru a putea face licitația, iar rectificarea a venit abia acum.

Piedici de la Finanțe

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, ne-a declarat că a încercat să găsească o soluție, să vină cu o propunere pentru ca până în luna septembrie să fie finalizată licitația și atribuirea, dar nu a fost lăsat de către Ministerul Finanțelor. „În data de 5 iunie 2018 Consiliul Judeţean Arad a informat Ministerul Finanţelor Publice că din economiile pe care le-am realizat putem începe procedurile pentru programul «Laptele şi cornul» în şcoli, astfel că la începutul noului an şcolar, un număr de 410.810 elevi din judeţ să beneficieze de programul acesta. În răspunsul primit de la Ministerul Finanţelor Publice ni se interzice folosirea economiilor înregistrate pentru finanţarea programului către şcoli în perioada septembrie – decembrie a anului şcolar 2018 – 2019 şi ni se precizează că acest program va fi finanţat printr-o rectificare bugetară”, a punctat președintele CJA.

Practic, în iunie CJA a dorit să aloce din fonduri proprii banii pentru acest program, dar s-a lovit de refuzul Finanțelor. Astfel s-a ajuns ca soarta programului să fie influențată direct de rectificarea bugetară a Guvernului care nu s-a făcut decât în luna septembrie, cursurile școlilor începând din data de 10 a aceleiași luni.

3,5 milioane lei

Așadar, s-a ajuns în situația ca la încheierea primei săptămâni din noul an școlar, consilierii județeni să fie chemați în ședință extraordinară pentru a vota aprobarea sumelor din programul „Laptele și cornul”. Este vorba de 3,5 milioane lei care sunt prevăzuți pentru perioada septembrie-decembrie.

„În situaţia în care Ministerul Finanţelor ar fi înţeles urgenţa realizării procedurii de achiziţie pentru programul «Laptele şi cornul», aşa cum Consiliul Judeţean Arad l-a informat încă din 5 iunie 2018, copiii din Arad nu ar fi trebuit să aştepte după rectificarea bugetară a Guvernului şi în prima zi de şcoală ar fi avut pe bănci produsele lactate şi de panificaţie”, a mai spus Cionca.

Președintele CJA a mai punctat și că procedurile de achiziții vor mai dura cel puțin 1 lună, iar dacă vor fi contestații la licitații chiar și mai mult, iar la final de an mai mult ca sigur vor rămâne bani necheltuiți întrucât nu a existat timp pentru ca toate procedurile să fie îndeplinite. „Vor arăta din nou către mine, ca președinte de CJA, că sunt incompetent și nu am reușit să cheltuiesc banii, în condițiile în care m-au forțat să amân licitația și atribuirea unui program benefic elevilor”, a mai spus Cionca.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor