Scoatem din buzunar bani mai mulţi pentru cultură

De Alin Gherasim
1Comentariu
Scoatem din buzunar bani mai mulţi pentru cultură
Instituţiile de cultură din Arad cresc, pe bandă rulantă, tarifele de intrare.

Cultura se va vinde mai scump în Arad. Toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Arad, respectiv Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Biblioteca Judeţeană, vor creşte tarifele începând cu anul 2019. Într-un material publicat în luna iulie, am anunţat deja intenţia Centrului Cultural de a cere 5 lei de la fiecare arădean care va participa la spectacolele organizate în cadrul Teatrului de Vară, spectacole care se desfăşoară în curtea instituţiei de pe strada Gheorghe Bariţiu. Dar nu numai aici vorbim de bani pentru cultură, ci şi la alte instituţii. Consiliul Judeţean a întocmit un proiect de hotărâre care se referă la taxele şi tarifele speciale care vor fi încasate, începând cu anul 2019, de instituţiile de cultură din subordine. Acest proiect de hotărâre a fost supus votului aleşilor judeţeni în şedinţa ordinară a CJA care a avut loc joi, 30 august.

Biblioteca Judeţeană va scumpi abonamentul pe an de la 6 lei la 8 lei, iar accesul pentru o zi la serviciile bibliotecii va creşte de la 1 leu la 2 lei. Abonamentele cu reducere vor costa 4 lei, faţă de 3 lei, cât costă în prezent. Copiile xerox realizate la bibliotecă se vor scumpi şi ele cu 25 la sută, iar scanările paginilor se vor scumpi cu 50 de bani pe pagină. Fotografierea şi trecerea pe suport digital a colecţiilor speciale va costa, de la anul, 5 lei pe pagină, faţă de 4 lei, cât e în prezent, iar traducerile documentelor din bibliotecă scrise într-o limbă străină vor costa 50 de lei pe pagină, faţă de 30 de lei, în prezent. Abonaţii care îşi pierd cardul de cititor vor plăti 7 lei de la anul, nu 5 lei, cât costă acum.

Dacă vorbim despre Complexul Muzeal Arad, unele tarife de aici se dublează. Taxa de intrare de persoană pentru fiecare secţie vizitată va creşte de la 2 lei la 4 lei, categoriile care beneficiază de reduceri urmând să plătească jumătate din preţ. Muzeul introduce o nouă taxă pentru vizitarea Tripticului „Înmormântarea lui Hristos”, pictură realizată de Arpad Feszty. În rest, taxele Complexului Muzeal Arad rămân neschimbate.

Nici Centrul Cultural Judeţean nu „umblă” prea mult la valoarea taxelor. Înafară de introducerea biletului de intrare la spectacolele Teatrului de Vară, toate celelalte taxe rămân neschimbate, indiferent că vorbim despre cursurile Şcolii Populare de Arte ori despre taxele plătite la cele două tabere din subordinea instituţiei, respectiv Moneasa şi Căsoaia.

Fără unanimitate

În momentul în care a fost supus votului în şedinţa CJA, consilierul judeţean Marius Sulincean a luat cuvântul şi a anunţat că, dacă nu se efectuează anumite modificări ale proiectului de hotărâre, grupul PSD-ALDE nu va vota. „Am spus încă de luna trecută faptul că nu suntem de acord cu introducerea taxei de 5 lei de persoană pentru spectacolele de la Teatrul de Vară. Drept urmare, dacă nu renunţăm la această taxă, nu vom vota proiectul de hotărâre”, a anunţat Sulincean. Cum majoritatea din CJA nu a fost de acord cu propunerea venită de la PSD, cei din urmă nu au votat hotărârea, dar aceasta a fost, totuşi, adoptată cu majoritate simplă.

Taxă mărită din pix?

După cum am precizat mai sus, la Muzeu a fost instituită o nouă taxă referitoare la pictura lui Arpad Feszty. Însă aici apare o problemă: consilierii CJA au decis, luna trecută, să stabilească o taxă de intrare de 10 lei. Numai că în ultimele documente, taxa a sărit la 20 de lei de persoană adultă. Studenţii şi pensionarii ar urma să plătească 10 lei pentru a vizita pictura uriaşă, în timp ce elevii şi preşcolarii vor plăti 5 lei. Se pare că, din pix, taxa adoptată de consilierii judeţeni a fost dublată. Asta chiar dacă inclusiv Iustin Cionca, preşedintele CJA, anunţa faptul că se dorea, iniţial, instituirea unei taxe de 20 de lei, dar el a propus una de 10 lei, care să nu afecteze prea tare buzunarul arădenilor. Între timp, însă, se pare că taxa a revenit la 20 de lei.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor