Școli închise în urma furtunii de duminică, în județul Arad

De Eugen Rogojan
Școli închise în urma furtunii de duminică, în județul Arad
Furtuna ce s-a abătut asupra județului Arad duminică după-masa a afectat, printre altele, și câteva unități de învățământ din județ. Mai multe școli și grădinițe din comunele Buteni, Ususău și Conop sunt închise, până la remedierea problemelor.

Cursurile au fost întrerupte la toate școlile din comuna Buteni, la Școala Gimanzială „Teodor Păcățian” Ususău și la Școala Primară din Chelmac (comuna Conop) din cauza stricăciunilor provocate de furtuna de duminică după-masa.

Inspectoratul, pe teren

Laura Nădăban, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Arad a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că „sunt afectate mai multe școli din județ, însă până în acest moment, doar la Chelmac, Ususău și la Buteni s-a confirmat că nu se țin cursuri”. Aceasta a adăugat că „sunt trei echipe plecate pe teren, care verifică starea unităților de învățământ, pentru a evalua pagubele create de furtuna de duminică”.

Școli închise la Conop și Ususău

În comuna Conop, din care fac parte satele Conop, Belotinț, Chelmac, Milova și Odvoș, toate cele opt unități de învățământ existente au fost afectate de furtună, fiindu-le distruse parțial învelitorile.

Afectată a fost și Școala Gimnazială „Ștefan Cicio-Pop” din satul reședință de comună, însă din informațiile noastre, doar la Școala Primară din satul Chelmac au fost întrerupte cursurile astăzi.

Nici la Ususău stiuația nu este mai bună. Aici, toate unitățile de învățământ din satele Ususău, Bruznic, Dorgoș, Pătârș și Zăbalț au fost mai mult sau mai puțin afectate de vijelia puternică de duminică. Momentan, cursurile sunt întrerupte la Școala Gimnazială „Teodor Păcățian” din satul reședință și la Grădinița cu Program Normal din satul Dorgoș.

Țole Florin, primarul comunei Ususău a declarat că „mai multe unități din comuna noastră au fost închise ca urmare a tornadei de ieri. Grădinița din Dorgoș, construită recent din panouri prefabricate, a fost distrusă de vântul puternic. Satul este afectat în proporție de peste 50%. Nu am riscat să chemăm astăzi copiii la școală și la grădiniță, să lucreze oamenii în jurul lor. Din punctul meu de vedere, mâine se pot relua cursurile.”

8 unități la Buteni

În comuna Buteni sunt închise toate unitățile de învățământ din cele patru sate componente. Pe lângă daunele produse de furtună la clădirile școlilor, există și problema lipsei de alimentare cu energie electrică. Satele Buteni, Berindia, Cuied și Păulian sunt, în continuare, fără curent electric, din cauza unui stâlp de medie tensiune și a mai multora de joasă tensiune care au cedat în fața vântului puternic de duminică seara.

Închise pentru siguranța elevilor

Mircea-Theodor Braiți, primarul comunei Buteni a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că „din cauza furtunii de aseară (duminică – n. red.), am luat hotărârea, împreună cu doamna director, să întrerupem cursurile cel puțin pentru ziua de astăzi, ca să facem o evaluare și să reparăm stricăciunile. Astăzi suntem în curs de evaluare și până la sfârșitul zilei vom lua o decizie, să vedem ce facem, dacă dăm drumul cursurilor mâine. Sunt închise toate școlile din comună, cea cu clasele I-IV, cea cu clasele V-VIII și chiar și grădinița. Am luat hotărârea asta ca să nu avem probleme, până ce îndepărtăm pericolele, să nu cumva să se întâmple vreun accident. Sunt țigle căzute de pe acoperiș și oprite în burlane, sunt probleme cu grinzile. Din câte am înțeles, pe zonele din comună nu sunt probleme atât de mari ca și în Buteni. Aici atât gimnaziala, cât și școala primară sunt afectate. E nevoie de o cantitate de aproximativ 200 de țigle. Și zona cazanului (de încălzire – n.red.) este afectată. Dar eu cred că, dacă nu mâine, cel târziu poimâine, vom redeschide cursurile.”

Școlile afectate, așteptate la raport

Printr-un document semnat de Inspectorul Școlar General delegat, prof.dr. Anca Stoenescu, IȘJ Arad le cere școlilor afectate de furtuna de duminică să trimită astăzi, până la ora 15, o adresă căre Inspectorat, în care să descrie pagubele și o estimare financiară a acestora.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !