Scot banii pentru că au aruncat dejecțiile în apă

De Monica Ardelean
Scot banii pentru că au aruncat dejecțiile în apă
Compania de Apă are de plătit două amenzi pentru poluarea apelor Mureșului și ale Mureșelului.

ARAD. Compania de Apă a mai încasat o amendă de la Garda de Mediu pentru poluarea Mureșului. Decizia companiei de a deversa în râul Mureș dejecțiile arădenilor a fost taxată de inspectorii Gărzii cu 50.000 lei. Aceasta este cea de a doua amendă pe care compania o încasează pentru episodul poluării din zona Micălaca. În total au de achitat 80.000 lei din care 30.000 pentru poluarea Mureșelului și 50.000 pentru cea a Mureșului, chiar dacă aceasta din urmă a durat doar două zile. Compania poate contesta amenda dar cu siguranță nu pot contesta poluarea pe care a produs-o pe cele două ape. Justificarea deciziei de a arunca totul pe apele Mureșului a fost, la momentul respectiv, evitarea unui rău mai mare: deversarea dejecțiilor prin cartiere. O variantă care trebuia evitată cu orice preț. Chiar și cu prețul de 80.000 lei. Bani pe care compania, dacă îi va plăti, probabil îi va recupera de la arădeni, camuflați în prețul apei sau al canalizării.

Poluarea a fost descoperită în 25 martie în urma unui telefon primit de către Garda de Mediu de la un locuitor din zona străzii Ineului (care a sunat şi la redacţia Jurnal arădean). Reprezentanții Companiei de Apă au susținut, atunci, că au fost obligați să deverseze canalizarea menajeră în Mureșel după ce a avut loc o avarie în zona Micălacă. După câteva zile însă, pe 30 martie, s-a fisurat și conducta care transporta dejecțiile către Mureșel și Compania de Apă a decis ca toate dejecțiile provenite din cartierul Micălaca să fie aruncate în Mureș. Situația se putea complica pentru că Mureșul ducea cu el dejecțiile arădenilor până în Ungaria și, în acest caz, aveam de a face cu o poluare transfrontalieră. Companiei de Apă i s-a pus în vedere de către reprezentanții celor două organisme de mediu să rezolve situația în cel mai scurt timp posibil. Ceea ce s-a și întâmplat pentru că pe 1 aprilie, un comunicat al companiei ne anunța că „ s-a sistat deversarea apelor uzate menajere în râul Mureș, cu dirijarea acestora înspre Canalul Mureșel”. În același timp a fost reluată acțiunea de pompare a apelor din râul Mureș pe canalul Mureșel „în scopul diluării apei din canal, astfel încât aceasta să se încadreze în condițiile de calitate autorizate”.

Și, de la 1 aprilie, apele Mureșelului duc cu ele mizeria arădenilor. Iar ANIF, contra cost, pompează apă din râul Mureș pentru a dilua apa murdară din canal. Situația va continua până ce vor fi finalizate lucrările la conducta de refulare a stației de pompare nr.2, situată exact sub linia de tramvai din zona 300, lucrare pe care reprezentanții companiei susțin că o vor termina în cel mai scurt timp posibil.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !