Scot centrul Aradului la concurs

18Comentarii
Scot centrul Aradului  la concurs
ARAD – Primăria vrea să afle de la specialişti cum ar trebui să arate centrul oraşului şi faleza Mureşului.

Primăria Arad va lansa, în curând, mai multe concursuri de soluţii printre care şi unul pentru amenajarea întregii faleze a Mureşului. Gheorghe Falcă a declarat faptul că Municipalitatea are în vedere reamenajarea falezei Mureşului pe toată lungimea ei, extinderea Parcului Reconcilierii până la Turnul de Apă (un proiect mai vechi al Municipalităţii, nefinalizat) şi realizarea unui imens studiu (prin organizarea a trei concursuri de idei) referitor la o zonă extrem de mare din centrul Aradului, care să cuprindă Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa Primăriei, Tribunalul Arad, Piaţa Catedralei şi să ajungă până la Fabrica de zahăr.

Soluţiile acestor studii ar urma să transforme oraşul într-unul occidental şi de interes pentru turişti. Primăria ar urma să afle prin intermediul lor ce schimbări ar trebui făcute aici, unde trebuie amenajate parcări, unde ar trebui făcute piste de biciclete etc. „Începem să muncim pe lucruri frumoase. Pregătim proiecte pe care, dacă nu identificăm fonduri acum, le vom realiza în 2012, când lucrările la infrastructura grea vor fi finalizate. Organizăm concursuri de idei pentru că studiile de fezabilitate care vorbesc de aceste proiecte sunt rigide, inginereşti şi pentru că vrem să aflăm cum văd artiştii aceste spaţii, vrem viziune. Nu mai trebuie să amenajăm sec anumite locuri din Arad”, a precizat Falcă. La rectificarea de miercuri, Primăria vrea să aloce deja 150.000 de lei pentru aceste concursuri deşi nu ştie însă de unde se vor lua banii pentru punerea în practică acestor soluţii.

La rectificarea de buget din consiliul local, Primăria Arad le propune aleşilor să pună deoparte peste 150.000 de lei pentru concursurile de soluţii privind amenajarea unor zone din municipiul Arad. Este vorba, în primul rând, de un concurs de soluţii privind amenajarea Falezei Mureşului, pe toată lungimea intravilanului Municipiului, pentru care este propusă acum alocarea a 65.000 lei. Primăria propune alocarea de fonduri şi pentru organizarea unui concurs de soluţii privind amenajarea zonei cuprinsă între Piaţa Mihai Viteazul şi Tribunalul Arad, o sumă identică (43.000 lei) fiind propusă a fi alocată pentru amenajare între Piaţa Catedralei şi Fabrica de Zahăr.

Nu au uitat de reconciliere

Revizuirea Planului urbanistic zonal şi a studiului de fezabilitate pentru Parcul Reconcilierii româno- maghiare a intrat şi ea în planul de acum al Municipalităţii, care are de gând să aloce pentru această operaţiune 100.000 lei. Alţi bani sunt prevăzuţi în fondul de rulment pentru demolarea clădirilor în paragină din vecinătatea parcului şi extinderea acestuia până la Turnul de Apă. 1,4 milioane de lei sunt prevăzuţi, ce-i drept, acolo încă din 2007 pentru “achiziţionarea de imobile şi lucrări pentru punerea în valoare a Parcului Reconcilierii“, bani necheltuiţi până acum.

Un vis frumos

Pe moment, Primăria Arad nu poate decât să aloce bani pentru vise privind viitorul centrului Aradului. Aşa cum visează încă la găsirea unui investitor care să vrea să realizeze pe banul său parcări subterane pe centrul Aradului. Sau cum visează că soluţiile date de artişti în urma concursurilor vor fi puse în practică rapid şi că acestea “vor rezolva  problema modernizării zonei monumentelor protejate din Arad“.

A.B.D.18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor