Scriitorii și-au dat întâlnire vineri

De Eugen Rogojan
Scriitorii și-au dat întâlnire vineri
© Întâlnire cu scriitorii Foto: E.R.
Sub întrebarea-motto „Este literatura o instituție marginalizată?” s-au întâlnit patru scriitori arădeni vineri, 10 noiembrie, în Sala „Europa” a Hotel Central.

Vasile Dan, președintele filialei arădene a Uniunii Scriitorilor din România, alături de Horia Ungureanu, Andrei Mocuța și Lucia Cuciureanu, s-au unit vineri, la orele amiezii, pentru a discuta despre literatură și situația în care se află aceasta în ziua de astăzi.

Tot mai puțini cititori

Moderată de către conf.univ.dr. Carmen Neamțu, întâlnirea care s-a desfășurat cu sala plină a debutat cu prezentarea succintă a barometrului cultural, din care reiese faptul că tot mai puțini români mai aleg să cumpere cărți și să le citească, numărul acestora aflându-se într-o scădere drastică în ultimii ani.

A urmat rândul celor patru invitați să-și expună propriile puncte de vedere privitor la concluziile barometrului și să răspundă fiecare la întrebarea-motto a întâlnirii: „Este literatura o instituție marginalizată?”. S-a discutat și despre modul în care instituțiile statului – centrale, regionale sau local – finanțează literatura și îndeosebi publicarea de cărți, dar și despre faptul că scriitorii nu se înghesuie să depună proiecte pentru a primi astfel de finanțări.

Dialog

Într-un cadru colocvial, au urmat întrebări adresate de către cei prezenți, ajungându-se să se discute despre lucruri precum cărțile preferate ale scriitorilor invitați sau modul în care literatura este privită în școală, adică acolo unde ar trebui să se pună piatra de temelie a culturii unei persoane, dar și despre.

Lecturi

Desigur, întâlnirea nu se putea finaliza înainte ca cei patri „mânuitori ai literelor” să-și citească propriile creații. Lucia Cuciureanu și Vasile Dan au citit din cele mai recente poezii scrise, iar Andrei Mocuța a lecturat dintr-o proză numită „Superman vs Salinger”. Prozatorul Horia Ungureanu a oferit supriza întâlnirii, citind din unicul volum de poezii publicat de către acesta, „În numele tatălui”, ce cuprinde texte emoționante dedicate părinților dumnealui.

Organizatori

Evenimentul de vineri a făcut parte din proiectul „Voci în cetate“, având ca tema „Literatura – o institșiie marginalizată?“ și a fost organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Coordonator al proiectului este conf.univ.dr. Carmen Neamțu.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !