Scrisoare cititor: Sânicolaul Mic – cartierul care are de toate, dar îi lipseşte ceva

ARAD – Problema are legătură cu tinerii. Aceştia nu au un loc unde să-şi petreacă timpul liber.

În ultimii ani, numărul populaţiei a crescut vertiginos, ajungând în prezent la aproape 5.000 de locuitori. Cartierul, situat într-o zonă mai liniştită a municipiului Arad, a devenit mai atractiv mai ales după ce conducerea municipiului şi-a întors faţa şi spre Sânicolaul Mic.

După revoluţie cartierul a fost abandonat, ba mai mult, şi ce am avut a dispărut – nu aveam poştă, farmacie, fără a mai aminti alte servicii către populaţie. Terenul de sport a fost un imens depozit de gunoaie. Asta a fost în trecutul nu prea îndepărtat. În prezent, întreg cartierul este un imens şantier, în curând vom avea canalizare pe toate străzile, drumuri asfaltate şi trotuare. Există principalele unităţi de deservire a populaţiei, dar lipseşte ceva deosebit de important îndeosebi pentru numărul mare de tineri din cartier. Tinerii nu au posibilitatea de petrecere a timpului liber, nu au o sală a lor unde să poată organiza nunţi, botezuri şi alte petreceri specifice vârstei lor. Nici unele întâlniri ocazionale cu cetăţenii nu au unde să se ţină, decât în aer liber, în faţa teiului secular, în curtea şcolii sau într-o clasă din şcoală, care devine neîncăpătoare şi poate neindicată.

În ultima vreme s-au făcut multe lucruri bune pentru cartier. Poate că în viitor se va ocupa cineva şi de felul cum miile de tineri îşi pot petrece în mod organizat şi chiar instructiv timpul liber fără a fi tentaţi de a avea unele preocupări nepotrivite pentru vârsta lor.

A fost o tradiţie organizarea unor baluri precum balul strugurilor, al pompierilor, al vânătorilor şi pescarilor – cam vreo 15 baluri anual – fără a vorbi de hora satului, unde se întreceau în fiecare duminică după-masă, care pereche de tineri juca mai frumos. A existat multă vreme, pe lângă corul bisericii, corul bărbătesc şi corul mixt, care erau apreciate nu numai de populaţia locală, ci şi prin alte părţi, unde prezentau spectacole. Dar toate acestea au devenit amintiri, cu toate că numărul tinerilor este mult mai mare acum decât cel care era atunci.

VASILE MOTOCEA

PENSIONAR, ARAD

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase