SCRISORI DE LA CITITORI. Cat ne costa de fapt caldura?

Reactualizat la:
6Comentarii
SCRISORI DE LA CITITORI. Cat ne costa de fapt caldura?
De câteva zile în „Jurnal arădean” apar diferite articole pe tema încălzirii şi a situaţiei CET-ului pe lignit. De asemenea, se discută mult şi pe tema subvenţiilor acordate de primărie sau de guvern. Ceva însă se lasă deoparte de fiecare dată şi anume din ce se compune valoarea gigacaloriei.

Cum se ajunge la suma care e facturată populaţiei? CET înseamnă „centrală electrică şi de termoficare”!! Acest cuvânt – „electrică” – nu se ia în considerare niciodată. De ce? CET-ul produce şi curent electric! Nu? Şi atunci de ce acest aspect e ignorat de fiecare dată când e vorba de situaţia CET-ului ?
Pentru producerea de curent electric se produc vapori la presiuni şi temperaturi ridicate care sunt utilizaţi în turbine. Pentru a fi reutilizaţi, aceşti vapori trebuie condensaţi, aduşi la forma lichidă şi reintroduşi în circuit. Dar pentru aceasta, ei trebuie răciţi într-un fel. Această căldură, recuperată de la vaporii ce trebuie condensaţi, se trimite în sistemul de termoficare. Dar şi aşa temperatura din magistralele de termoficare este prea mare pentru a fi trimisă direct în caloriferele noastre. Temperatura este adusă la valoarea optimă pentru a fi distribuită populaţiei în punctele termice. De aici primeşte populaţia căldura şi apa caldă menajeră. Deci, este vorba de coborârea temperaturii de la CET şi până la populaţie şi nu de consum de combustibil pentru ridicarea temperaturii agentului termic furnizat de CET.
Noi plătim agentul termic fără să ţinem cont că l-am plătit deja prin plata energiei electrice consumate de fiecare dintre noi. Dar, nu trebuie neglijată nici partea de distribuţie a agentului termic (conducte magistrale, puncte termice etc.) care desigur trebuie suportată de populaţie, dar nu şi partea de ridicare a temperaturii agentului termic pierdută din cauza proastei gestionări a sistemului de către CET.
Pe această temă ar fi de dorit o discuţie în cadrul societăţii şi prin intermediul ziarului Jurnal arădean.
MIHAI SĂBĂILĂ,
ARAD6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor