Scrisori de la cititori

Scrisori de la cititori
Trimiteţi scrisorile dumneavoastră la redacţia Jurnal arădean prin e-mail: redactia.jurnalaradean@informmedia.ro sau prin poştă: Jurnal arădean, Arad, cod 310345, str. Poetului nr. 1C, Pavilion 36. Vă rugăm să ne scrieţi scurt (maximum 200 de cuvinte). Nu uitaţi să menţionaţi numele, adresa dumneavoastră şi un număr de telefon la care puteţi fi contactat (dacă e cazul).

Citesc zilnic Jurnal arădean şi am văzut că ziarul dumneavoastră poate rezolva multe probleme. Sper să mă puteţi ajuta şi pe mine, în problema pe care o am.

Sunt o femeie în vârstă, operată şi nu mă pot deplasa la Arad, să vă care e situaţia. Am făcut o cerere la arhivele IAS-urilor pentru a-mi scoate zilele de muncă, dar de trei luni nu am primit niciun răspuns. Din această cauză nu îmi pot face dosarul de pensie. Vă rog să încercaţi să mă ajutaţi, aşa cum aţi făcut şi cu alţi cititori.

Nu aş vrea să închei înainte de a ura întregii redacţii sărbători fericite!

UNC SOFIA

Socodor nr. 352

***

Nu am înţeles exact din scrisoarea dumneavoastră la ce IAS aţi lucrat, ca să ştim cu cine să luăm legătura şi la arhivele cărei întreprinderi să facem referire. Vă recomandăm să contactaţi Arhivele Statului (Arad, str. Ceaikovski nr. 2-6, telefon 0257-233818). Aici există statele de plată de la fostele IAS-uri din Ineu, Cermei şi Avicola Arad. Dacă nu aţi lucrat la unul dintre ele, atunci va trebui să luaţi legătura cu societatea care v-a făcut lichidarea şi care ar fi trebuit să preia, la momentul desfiinţării IAS-ului unde aţi lucrat, arhivele cu statele de plată ale angajaţilor. Doar de la această societate aţi putea să vă procuraţi adeverinţa de care aveţi nevoie.

Modelul nemţesc sau modelul românesc?

Din capul locului, doresc să fac o remarcă referitoare la lucrul nemţesc, cu care nouă, românilor, ne place să ne mândrim, atunci când îl avem în posesie. Deci, realizăm că nemţii fac lucru de calitate şi, de asemeni, realizăm că noi, românii, lucrăm superficial. Înţeleg că nu suntem nemţi, dar măcar să facem ceea ce fac ei. Iar dacă nu facem aşa, atunci înseamnă că ori suntem un popor de rea voinţă, ori că suntem un popor naşpa!

Dar să vedem care e diferenţa între cele două etnii. Dacă neamţul e disciplinat, ordonat, meticulos şi serios, românul e exact invers: indisciplinat, dezordonat, fuşerit şi fără cuvânt! Dacă e să alegem între cele două modele, eu am ales de mult modelul german şi asta pentru că ador ordinea, disciplina şi lucrul bine făcut. Cu românul e greu să faci ordine pentru că nu agreează aşa ceva.

Ne place să ne lăudăm că suntem un popor harnic, inteligent şi primitor, dar nu ne lăudăm că suntem şmecheri, hoţi şi de o indolenţă înnăscută, care etalează cu neseriozitatea. Cât priveşte inteligenţa, aceasta ne foloseşte la şmecherii şi hoţie.

Am mai auzit de la unii conaţionali care au fost în Germania şi s-au întors în ţară, că nemţii sunt reci şi necomunicativi. Cam aşa este, dar neamţul e serios, conştiincios şi ştie ce vrea. Or, noi lălăim toată ziua atunci când ar trebui să facem treabă, deci nu suntem constructivi şi pierdem vremea cu fleacuri. Cam ăsat-i felul nostru de a fi. Ne place, nu ne place, trebuie să fim mai critici, mai tranşanţi atunci când e cazul, deoarece cu lauda şi flecăreala nu îndreptăm lucrurile. Civilizaţia şi educaţia, precum şi seriozitatea sunt prioritare. Să fim serioşi, fără şmecherii, fără hoţie şi mai puţină indolenţă! Rămâne de văzut pe când ne vom putea mândri şi noi, românii, cu un lucru bun românesc…

S-auzim numai de bine! Auf Wiedersehen!

MATEI VICTOR

Com. Vladimirescu

Debusolare completă

Pe factura de gaz, E-ON scrie că ne vinde cel mai bun gaz – „de calitate superioară”. Au schimbat contoarele, care se pare că măsoară şi temperatura gazului şi aşa – nu se ştie cum – se calculează metrul cub de gaz. Pe contor, consumul apare tot în metri cubi. Dar de plătit, plătim gazul în kilowaţi. Pentru că, printr-un calcul din care eu nu am înţeles nimic, se calculează puterea calorică a gazului în kilowaţi.

În această situaţie, eu nu pot decât să mă aştept ca în viitorul apropiat să plătim apa în metri lungime şi energia electrică în kilograme.

Ideea este că noi, consumatorii, trebuie să plătim cum vor ei, fără să înţelegem nimic. Prin aceasta nu se doreşte decât debusolarea completă a populaţiei.

Trăiască privatizările tuturor resurselor naţionale!

SERGIU MUREŞAN

Arad

Politicieni mincinoşi

În campania electorală, cei care au dorit să apuce la ciolan ori au vrut să-şi menţină fotoliile, au promis pe toate lungimile de undă, că vor face câte în lună şi în stele, că nu vor precupeţi nimic, numai să fie aleşi.

Din păcate – realitatea a demonstrat-o – cei aleşi nu se ţin de cuvânt, întorcând spatele celor ce le-au dat votul cu multă încredere. O dovadă în această privinţă este ordonanţa de urgenţă dată de guvernul Tăriceanu pentru amânarea creşterii pensiilor celor 1,8 milioane de persoane care au lucrat în grupele I şi II de muncă. Aşa stând lucrurile, mă întreb, aşa cum se întreabă probabil toţi pensionarii: dacă guvernanţii sunt sinceri şi corecţi cu alegătorii, de ce nu au emis această ordonanţă înainte de votare?

Sigur nu au făcut acest lucru pentru că pierdeau încrederea electoratului, lucru care se poate confirma şi prin faptul că cca 60% din cetăţenii cu drept de vot nu s-au prezentat la urne.

Nu pot înţelege nici dacă mă pune cineva la zid, cum a putut afirma preşedintele Băsescu că amânarea creşterii pensiilor a fost o măsură înţeleaptă, că doar dânsul a promulgat acest act normativ care prevedea în mod expres că cei care au lucrat în condiţii grele de muncă vor beneficia de creşterea prevăzută de la 1 ianuarie 2009.

PAVEL CIURDARU

Arad0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !