Scumpiri în lanţ

Scumpiri în lanţ
Majorarea preţului petrolului nu afectează numai posesorii de automobile, ci influeţează creşterea preţului cerealelor, deci a alimentelor cu cel mai larg consum-pâine, porumb, orz, orez şi paste făinoase, indirect preţul petrolului aducând o scumpire la zahăr, carne, lapte, ouă şi unt.

Creşterea preţului petrolului brut, care a atins săptămâna trecută un nou record de 90 dolari pe baril, duce la dezvoltarea biocarburanţilor de substituţie obţinuţi din grâu, explică analiştii.

De la o medie de 152 dolari pe tonă până în 2006, preţul grâului a crescut la 204 dolari pe tonă, suferind o creştere mai mare de 25%, şi se anticipează în continuare o majorare în intervalul 2007-2008, potrivit FAO şi OECD, organizaţia mondială a celor mai bogate ţari.

Preţul orzului a crescut cu 26%, de la 103,6 dolari tona în perioada 2001-2006, până la 140,4 dolari tona în intervalul 2006-2007, putând atinge nivelul de 158,9 dolari tona până la sfârşitul acestui an. În Mexic, unde acesta cereală reprezintă baza alimentaţiei, preţul la tortilla a crescut cu 60%.

Acesta creştere substanţială afectează şi preţul uleiurilor vegetale, care a crescut cu 11%, al zaharului care s-a marit cu 14% şi al orezului ce a suferit o creştere cu 23%. Astfel este influenţată cresterea preţului la toate elementele de bază, inclusiv al laptelui, al cărnii şi al cerealelor utilizate la hrănirea animalelor.

În China, preţul porcilor a crescut cu 20% în decursul unui an, în timp ce al vitelor a crescut cu 6% potrivit FAO. În Statele Unite preţul la carnea de pasăre va fi în medie, în acest an, cu 10 % mai mare decât în 2006, potrivit ministerului agriculturii.

Potrivit lui Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România, şi berea se va scumpi cu 25% din această toamnă. Motivul? Scumpirea principalului ingredient – malţul – de la 270 de euro pe tonă în 2006 la 570 de euro.

C.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !