Se caută şefi la acuzare. Parchetele din Arad nu au prim-procurori

De Alin Gherasim
Se caută şefi la acuzare. Parchetele din Arad nu au prim-procurori
© Nu avem şefi la parchete FOTO: JA
Niciunul dintre parchetele arădene de pe lângă judecătorii şi tribunal nu au schema de conducere complet ocupată.

Incredibil, dar adevărat! Sunt posturi libere de şefi, dar nu se ocupă nicicum. Într-adevăr, nu vorbim despre posturi de conducere în vreo instituţie subordonată autorităţilor locale sau judeţene, pentru că acolo se găsesc şefi foarte repede. Vorbim, însă, despre parchetele de pe lângă judecătoriile din judeţul nostru şi de pe lângă Tribunalul Arad.

Niciunul dintre parchete nu are schema de conducere ocupată. Mai mult, marea lor majoritate nu au prim-procuror. Consiliul Superior al Magistraturii anunţă o nouă rundă de transfer pentru procurori. Iar pe lista pusă la dispoziţie cu locurile libere se vede foarte limpede că instituţiile „acuzatoare” din judeţul Arad au o mare deficienţă în ceea ce priveşte posturile de conducere. Dar să vorbim la concret. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad schema arată că ar fi nevoie de patru posturi de conducere şi de 11 posturi de execuţie. În prezent, avem doar doi procurori pe posturi de conducere şi 11 pe execuţie. Aşadar, numai la conducere suntem pe minus. Dar aici stăm cel mai bine. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad sunt prevăzute două posturi de conducere şi 15 de execuţie. În ceea ce priveşte posturile de execuţie, acestea sunt complet ocupate. Dar cei 15 procurori nu au niciun şef pentru că niciunul dintre cele două posturi de conducere nu este ocupat.

Mergem mai departe. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu este prevăzut un post de conducere şi două de execuţie. Cum-necum, aici sunt trei procurori pe cele două posturi de execuţie, dar niciunul la conducere. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova sunt prevăzute un post de conducere şi două de execuţie. Dar aici există un singur procuror, şi acesta încadrat pe execuţie. Aşadar, nici aici nu avem prim-procuror. Şi la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gurahonţ şi Chişineu-Criş schema ar fi aceeaşi, cu un post de conducere şi două de execuţie. Dar aici nu sunt ocupate decât posturile de execuţie, nici aceste două parchete neavând şefi. Per total, la nivelul judeţului Arad, din 10 posturi de conducere prevăzute în organigrame numai două sunt ocupate, restul de opt fiind vacante.

Vin alţii?

După cum am precizat deja, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a demarat deja o sesiune de transfer a procurorilor. Teoretic, pe finele lunii mai „găurile” din parchete ar putea fi acoperite. Dar asta numai dacă vor exista procurori doritori să vină în judeţul nostru. CSM anunţă că cererile de transfer ale procurorilor au fost depuse până în data de 9 mai, iar de acum urmează analiza acestora. În funcţie de disponibilitatea locurilor, dar şi de calificarea pretendenţilor, din luna iunie am putea avea şefi peste procurorii arădeni.

Stăm bine pe execuţie

După cum am arătat şi mai sus, nu avem probleme mari în ceea ce priveşte numărul de procurori de pe posturile de execuţie, ci numai la cele de conducere. La nivelul întregului judeţ avem o schemă de 34 de procurori şi avem pe funcţii… 34 de procurori. La Lipova avem un deficit de un procuror pe execuţie, în timp ce la Ineu avem un post ocupat peste schemă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !