Se clatină ultimele redute din învăţământ

14Comentarii
Se clatină ultimele redute din învăţământ
ARAD. Au suspendat, pentru o lună, sentinţa prin care obţinuseră drepturi salariale. E vorba de patru şcoli din municipiu care la sfârşit de an s-au văzut nevoiţi să renunţe la 3-4 milioane la salariu pentru a nu-şi pierde întreg salariul.

Un şantaj la care au fost supuşi cei care nu au avut destui bani pentru fondul de salarii şi au solicitat centrului bugetar şi Primăriei Arad suplimentarea bugetului. Numai că orice cerere de majorare trebuie să treacă pe la Inspectoratul Şcolar General, care verifică statele de funcţii, încadrările şi statele de plată. Dreptul de a verifica salariile din învăţământ a fost impus prin Hotărârea 369 din 14 aprilie 2010.

În momentul în care s-a constatat că în respectivele instituţii salariile erau calculate pe baza sentinţelor obţinute în instanţă li s-a solicitat renunţarea la acestea şi refacerea statelor de plată, în caz contrar nu se va aproba majorarea salarială şi vor rămâne fără nici un leu. Între două rele, directorii au optat pentru răul cel mai mic şi au decis în Consiliile de Administraţie supendarea sentinţei pentru o lună pentru a nu-şi lăsa angajaţii fără bani de sărbători.

În acest moment la nivelul judeţului mai sunt încă 10-15 şcoli care continuă să-şi calculeze salariile pe baza sentinţelor judecătoreşti. Problemele apar acolo unde nu ajung banii, calculaţi pe baza costurilor per elev, şi au nevoie de suplimentarea fondurilor. Nici o primărie nu mai poate aproba aceste rectificări bugetare fără a avea avizul IŞJ, care însă nu-l dă decât în momentul în care se renunţă la sentinţe.

Situaţia salariilor din învăţământ continuă să fie ambiguă, sunt diferenţe salariale între profesori cu aceleaşi grade, aceeaşi vechime, singura diferenţă este locul în care lucrează. După câte se pare nici ordonatorii principali de credite nu au argumente legale pentru a-i obliga să renunţe la aceste drepturi salariale obţinute în instanţă, reuşesc acest lucru doar aplicând şantajul în situaţii limită.

Legea 330 este invocată de ambele tabere, fiecare găsind articole care să-i susţină punctul de vedere şi poziţia adoptată. Toţi afirmă că sunt de partea legii, că o aplică în litera ei dar se pare că balanţa se înclină, aproape de fiecare dată, de partea celui care deţine puterea. Am solicitat şi poziţia IŞJ Arad vis a vis de această situaţie, dar nu am primit-o până la închiderea ediţiei.

JA-M.A.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor