Se dau bani pentru termoizolare

Promisiunea unor reparaţii şi modernizări a blocurilor şi pe banii statului a umplut vineri sala mare a Primăriei, la prima şedinţă în care edilii i-au informat pe administratorii de asociaţii despre legea pe această temă.

„Va trebui să ne mişcăm repede dacă vrem ceva de la programul ăsta. Nu cred că Guvernul va da bani pentru toate cererile depuse de asociaţii. Primii care depun documentaţia au şanse mai mari să şi capete ceva. Pe noi ne-ar interesa care sunt condiţiile pentru construirea unui acoperiş prin programul acesta de rebilitare”, a spus preşedinta Asociaţiei Sovata 62 în şedinţă.

Cu bătaie lungă

Programul de reabilitare termică promis de Guvern prin Ministerul Transporturilor şi Construcţiilor are ca finalitate creşterea confortului în locuinţele construite între anii 1950 – 1985, dar racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Soluţii tehnice pentru o reabilitare minimă sunt izolarea suplimentară a pereţilor exteriori, a planşeului de la ultimul etaj, prin construirea unui acoperiş şi a celui de primul nivel, înlocuirea geamurilor eventual cu unele tip termopan şi modernizarea instalaţiilor sanitare şi termice din interior. Diana Birău, şefa Serviciului Control şi Îndrumare Asociaţii din cadrul Primăriei, le-a reamintit trimişilor asociaţiilor de proprietari că până în 31 iulie 2007 fiecare apartament trebuie dotat cu repartitor de căldură.

Plata, în trei

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 1.070/2003 şi Legea nr. 174/2002, Guvernul se angajează la plata a 30% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică, obligând administraţia locală să crediteze asociaţia cu ceilalţi 30%, cu condiţia ca aceasta să aibă în cont restul de bani, cu titlu de fond de reparaţii. „Contribuţia adminstraţiei locale este, în fapt, o formă de creditare pe o perioadă de 10 ani, cu o dobândă de 5%”, a explicat Diana Birău.

Problemele pot apărea deoarece nu toţi solicitanţii vor fi incluşi în program, cererile urmând să fie judecate la minister. Mai mult, accesul la bani ţine de întocmirea unui dosar pentru care administratorii au toate documentele necesare. „Nu ştiu cine are cartea tehnică de la imobil. Toate sunt la imobiliare, din câte ştiu eu”, s-a exprimat un administrator.

„HG nr. 400/2003 spune că administratorii pot beneficia gratuit de cărţile tehice ale imobilelor. Dacă ele nu sunt la imobil, Proiect Bihor trebuie să dea relaţii”, i-a răspuns şefa serviciului.

Cum creditul trebuie garantat cu apartamentele, s-au auzit în sală şi comentarii de genul: „Aş vrea eu să-l văd pe proprietarul ăla care îşi pune casa la bătaie pentru un credit care nu-l priveşte pe el personal sau pe familia lui”. În plus, legea nu prevede ce-i de făcut dacă unul sau mai multe apartamente dintr-un bloc au fost deja ipotecate pentru alte credite.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !