Se demolează Piața Cetate

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Se demolează Piața Cetate
La finalul săptămânii trecute, Piața Mare își derula activitățile obișnuite de mic comerț cu legume, fructe, zarzavaturi sau produse de bazar, în hărmălaia excavatoarelor care spărgeau betoane și încărcau moloz în camioane.

Conform promisiunilor edilitare, din octombrie au început demolări de amploare în perimetrul celei mai mari piețe orădene, iar buldozerele au intrat în clădirile din spatele halei exterioare de legume. Nu au scăpat nici clădirile administrative deținute de Administrația Domeniului Public SA, aliniate cu blocul Cicero. Fosta hală de lactate era, în weekend, un morman de moloz, la fel ca și cele două puncte de transformare a curentului și clădirea din fața fostului sediu al ADP SA.

Nici nu au apucat să se învechească investițiile privaților și ale ADP-ului în aceste clădiri, că deja au devenit moloz. Demolările sunt executate de Primărie, prin Direcția Patrimoniului Imobiliar.

Pe terenul dintre hala construită și blocul Cicero, eliberat de construcții, se va amplasa, într-o primă fază, cortul în care se vor muta comercianții de legume-fructe din hala exterioară, cu acoperiș de policarbonat. Cel puțin deocamdată, comercianţii din hala acoperită, cea construită, rămân pe loc.

După ce va fi gata proiectul pentru noua piaţă, undeva în primăvara anului viitor, comercianţii care vând acum sub structura metalică acoperită vor fi mutaţi în cortul de 1.200 mp. Directorul ADP SA, Liviu Andrica, a dat asigurări că „fiecare comerciant, producător sau persoană fizică autorizată, va avea un loc să vândă până se va termina investiţia”.

Piața din Rogerius, replicată lângă Cetate

Pe terenul actualei piețe, administrația Bolojan are în plan construirea unei piețe noi, după modelul celei din Rogerius, în contul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 7,5 milioane de euro finanţat prin fonduri transfrontaliere Ro-Hu. Proiectul de finanțare încă nu a fost semnat.
Studiul de fezabilitate pentru aceasta a fost realizat de firma Poliart, firmă care a realizat și proiectul pieței din Rogerius. De altfel, construcția propusă lângă Cetatea Oradea este, de fapt, o replică a pieței din cartier, doar că în culori.

Studiul de fezabilitate al arhitectului Daniel Tivadar conține și dorința executivului local de a pune la pământ actuala hală construită din Cetate. Această inițiativă nu a trecut, însă, de Comisia Zonală pentru Monumente.

De altfel, prin Planul Urbanistic General al Oradiei, însușit de Consiul Local prin vot, se propune clasarea ca moment de arhitectură industrială a halei respective. Aceasta a fost prima remiză de tramvaie a societății Calea Ferată Orăşenească Oradea Mare SA – (Nagyváradi Városi Vasút Rt., în limba maghiară, la vremea respectivă – n.r.).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !