Se deschide „Cutia Panforei”

De Alin Gherasim
14Comentarii
Se deschide „Cutia Panforei”
© Tribunalul a anulat sentinţele Judecătoriei FOTO: JA
Tribunalul Arad a dat de pământ cu o serie de sentinţe emise de Judecătoria Arad şi deschide drumul Panforei spre pământul oamenilor.

Sentinţe cu precedent periculos emise de Tribunalul Arad. După ce Judecătoria Arad a dat câştig de cauză tuturor locuitorilor din perimetrul EX-6 Curtici, în războiul cu Panfora Oil & Gas, acum Tribunalul Arad a anulat mare parte a sentinţelor date în prima instanţă. Iar restul de sentinţe urmează, cel mai probabil, să fie anulate în perioada imediat următoare. Dar să reluăm puţin istoria proceselor dintre arădeni şi Panfora. Timp de doi ani de zile, Panfora Oil & Gas a derulat o serie de campanii de promovare, totul pentru a câştiga bunăvoinţa oamenilor din localităţile cuprinse în perimetrul EX-6 Curtici. Reprezentanţii companiei petroliere aveau nevoie de această bunăvoinţă pentru că trebuiau să intre pe terenurile agricole ale arădenilor. Însă mare parte dintre proprietarii de terenuri nu şi-au dat acordul. Văzând acest lucru, cei de la Panfora i-au chemat în judecată pe toţi cei care nu au vrut să semneze documentele pe baza cărora compania petrolieră putea să facă prospecţiuni pe terenurile oamenilor. Dar, surpriză! Judecătoria Arad a dat câştig de cauza tuturor arădenilor chemaţi în judecată. Şi asta în baza dreptului la proprietate.

Însă casele de avocatură care reprezintă Panfora Oil & Gas nu au renunţat aşa uşor la luptă şi au atacat toate sentinţele emise de Judecătoria Arad. Iar aceasta pare să fi fost mişcarea câştigătoare.

Pentru că, şocant, nici măcar o sentinţă emisă de Judecătorie a nu stat în picioare la Tribunal. Absolut toate procesele judecate în primă fază la Judecătorie au fost „trântite la pământ” de sentinţele Tribunalului.

La rejudecare

Până în prezent, la Tribunalul Arad au fost atacate 13 procese care, în primă fază, au fost judecate la Judecătoria Arad, iar unul la Judecătoria Chişineu-Criş, acolo unde tot oamenii au primit câştig de cauză. Aşadar, patru dintre ele au fost deja soluţionate, trei primind sentinţe identice: „Admite apelul declarat de reclamanta Panfora Oil & Gas SRL împotriva sentinţei civile … pronunţată de Judecătoria Arad, în contradictoriu cu pârâţii … . Anulează sentinţa atacată şi trimite cauza la Judecătoria Arad în vederea rejudecării potrivit considerentelor prezentei decizii. Definitivă”, se arată în sentinţele date de Tribunal. În locul punctelor de suspensie apar numele arădenilor care au avut câştig de cauză în prima instanţă. Restul proceselor aflate pe rolul Tribunalului Arad urmează să fie finalizate în perioada următoare. Dar, ţinând cont de modul în care au fost soluţionate trei dintre ele, toate având acelaşi obiect, cel mai probabil judecătorii Tribunalului Arad vor continua să emită sentinţe identice.

O altă sentinţă

În ceea ce priveşte procesul judecat în primă fază la Chişineu-Criş, Tribunalul a dat o cu totul altă sentinţă, o decizie care le dă dreptul celor de la Panfora să intre direct pe terenuri. Aici nici măcar nu s-a mai cerut rejudecarea, ca în cazul sentinţelor emise de Judecătoria Arad: „Admite apelul declarat de reclamanta Panfora Oil & Gas SRL împotriva sentinţei civile nr.652/09 11 2015 pronunţată de Judecătoria Chişineu-Criş. Schimbă în tot sentinţa atacată în sensul că admite acţiunea civilă exercitată de reclamanta Panfora Oil & Gas SRL împotriva pârâţilor pe care îi obligă să permită reclamantei accesul, în vederea exercitării dreptului de servitute legală instituit în baza art.7 alin. 1 din Legea petrolului nr. 238/2004, asupra terenurilor”. Aşadar, prin această sentinţă, care este şi definitivă, Panfora a primit dreptul de a intra pe zeci de hectare de teren pentru a face prospecţiuni, asta chiar dacă proprietarii acelor terenuri nu sunt de acord.

Gaze de şist sau petrol?

Locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici au devenit reticenţi la intenţiile Panfora după ce au apărut informaţii conform cărora în zonă ar fi căutate gaze de şist. Exploatarea lor ar duce la o poluare ireversibilă a solului, a apei şi a aerului în zonă. Dar, de fiecare dată, cei de la Panfora Oil & Gas au susţinut că ei caută petrol, nu gaze de şist.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor