Se modernizează Depoul de tramvaie de la UTA

De Diana Dutu
10Comentarii
Se modernizează Depoul de tramvaie de la UTA
© Șansa modernizării pentru Depoul de la UTA
Aleșii locali au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea infrastructurii depoului.

Nu mai puțin de 3.087.811,27 lei (adică 680.000 euro) ar urma să fie investiţi în „modernizarea infrastructurii depoului principal de tramvai UTA” – un proiect al Municipalităţii aflat, în prezent, la faza de studiu de fezabilitate. 338.520 de euro (cu TVA inclus) sunt destinaţi achiziţiei dotărilor, iar 341.480 de euro (cu TVA inclus) sunt alocaţi lucărilor de modernizare a depoului. Finanţarea investiţiei se va asigura din împrumut BERD şi bugetul general al municipiului Arad.

Modificări pentru Imperio

„În cadrul proiectului «Transport urban în municipiul Arad-etapa III», finanţat din împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, au fost achiziţionate un număr de şase tramvaie cu podea joasă, moderne şi eficiente energetic. Investiţiile vizează puncte de lucru dedicate acestui tip de vagon, cât şi dotări necesare realizării unor operaţiuni de întreţinere şi reparaţii generale, precum şi realizarea unor puncte de lucru noi, specifice echipamentelor acestui tip de tramvai.

Dotările necesare au rolul de a asigura funcţionalitatea noilor tipuri de tramvaie în parametrii proiectaţi şi la gradul de siguranţă în exploatare cerut de legislaţia în domeniu. Solicitarea Companiei de Transport Public de completare a listei de dotări, pentru asigurarea condiţiilor tehnice de rulaj a tramvaielor cu podea joasă. De asemenea, au ca scop asigurarea reviziilor şi întreţinerii vagoanelor de tramvai cu podea coborâtă, funcţionarea la parametrii proiectaţi a echipamentelor, a verificării sistemelor de frână şi a condiţiilor optime de utilizare a forţei de tracţiune, a recuperărilor de energie” – se arată în expunerea de motive ce a însoţit proiectul de hotărâre aflat pe masa consilierilor locali municipal. Aceştia au aprobat, luni, modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 317/2011 cu modificările şi completările ulterioare, de aprobare a Studiului de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Modernizarea infrastructurii depoului principal de tramvaie UTA”.

Scurt istoric

Depoul de tramvaie principal (UTA) este amplasat pe platforma aparţinând SC CTP SA situată în Arad, pe Calea Victoriei nr. 35b–37, suprafaţa ocupată de clădiri (hale întreţinere şi reparaţii tramvaie, ateliere anexe, spălătorie etc.) şi reţeaua de linii de parcare este de cca 3,5 ha.

Depoul a fost construit în etape în perioada 1962–1974 şi are dotările tehnologice specifice perioadei şi tipurilor de tramvaie TATRA T4R respectiv a celor de producţie DUWAG (1960–1969) de tipul GT6, GT8. Atât construcţiile, cât şi dotările au un grad de uzură ridicat, datorat anului de execuţie sau fabricaţie, menţinerea lor funcţională fiind realizată prin reparaţii în timp. Pentru utilajele de ridicat, funcţionarea în siguranţă este confirmată prin vizele periodice ale ISCIR.

Investiţiile ce se propun au scopul de a crea în arealul depoului condiţiile de întreţinere şi reparaţie a tramvaielor cu podea coborâtă, având lungimi de 27–30 m şi lăţimi de 2,4 m.

Dotările

Prima etapă a realizării investiţiei o constituie achiziţionarea mijloacelor fixe (dotări). Iată despre ce vorbim: *platformă de lucru pe toată lungimea vagonului amplasată la înălţimea acoperişului vagonului şi prevăzută cu un sistem de ridicare destinat echipamentelor ce se necesită a fi demontate şi montate pe acoperişul vagonului, sarcina max. 3,5 tf; *vinciuri electrice de ridicare mobile cu comandă centralizată pentru asigurarea ridicării de pe boghiuri a vagonului. Numărul de vinciuri: 4 seturi, cu dispozitive de ridicare dedicate tipului de vagon; *instalaţie pentru alimentare unităţii de tracţiune cu tensiunea de lucru (750 Vcc), este necesară pentru realizarea verificărilor şi reglajelor în regim de vagon staţionat; *instalaţie pentru schimbarea agentului de răcire din sistemul de climatizare; *sistem de control şi reîncărcare al acumulatorilor; *dispozitiv pentru măsurarea forţei de închidere a uşilor; *platformă mobilă cu masă ridicătoare necesară intervenţiilor la componentele montate sub vagon; *macara pivotanta 3,5 tf; *maşină de spălat cu jet de apă caldă cu presiune de 120 barr; *dotări specifice pentru modernizarea spălătoriei; *instalaţie de încărcat cu nisip uscat a nisiparelor; *polizor motorizat pentru şlefuit şine; *echipament de compactare (ciocan de burat); *polizor portabil; *aparat portabil de măsurare a profilului şinei şi a roţilor.

Lucrări de modernizare

Cea de a doua etapă a investiţiei – executarea lucrărilor de modernizare a depoului – se va realiza după clarificarea situaţiei terenului şi trecerea acestuia în domeniul public al Municipiului Arad.

Ce presupun lucrările de modernizare? Construirea unei cabine de vopsit (construcţie exterioară), necesară pentru efectuarea revopsirii vagoanelor, şi montarea a trei seturi de uşi batante, cu acţionare electrică pentru intrările şi ieşirile din hale. Dotările propuse au ca scop asigurarea reviziilor şi întreţinerii vagoanelor de tramvai cu podea coborâtă, funcţionarea la parametrii proiectaţi a echipamentelor, a verificării sistemelor de frână şi a condiţiilor optime de utilizare a forţei de tracţiune, a recuperărilor de energie.

Afară din oraş?

În startul şedinţei CLM de luni, consilierul independent Marin Lupaş a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind modernizarea infrastructurii depoului principal de tramvaie UTA. Lupaş a spus că, gândind în perspectivă asupra acestei chestiuni, se impune mutarea depoului CTP în afara oraşului. Ideea sa nu a fost, însă, împărtăşită de colegii din CLM, proiectul a rămas pe ordinea de zi şi, în final, a fost aprobat cu 17 voturi „pentru”.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor