Se pregateste “Greuceanu”

De Vasile Filip
Gabriel Apostol – actor, regizor, autor FOTO: FAN
Gabriel Apostol – actor, regizor, autor FOTO: FAN
Trupa Marionete lucrează la un nou spectacol, care va avea premiera duminică, 24 martie.

ARAD. Este vorba despre „Greuceanu” după Petre Ispirescu, pus în scenă de Gabriel Apostol, actor şi regizor la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti. Din distribuţie vor face parte Lenuţa şi Sorin Dorobanţu, Izabela şi Mircea Moş şi Loredana Alexandrescu. Scenografia spectacolului este realizată de Oltea-Clara Daranga iar muzica originală de Dan Bălan.

Regizorul Gabriel Apostol a mărturisit că se bucură să lucreze alături de trupa Secţiei Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici ” Arad: „Pe majoritatea membrilor trupei îi ştiam deja de la festivaluri, dar este prima dată când colaborăm în acest fel. Mă bucur mult, pentru că lucrăm foarte bine împreună”.

Cât despre alegerea basmului „Greuceanu”, Gabriel Apostol spunea: „Am convenit cu reprezentanţii Teatrului Clasic «Ioan Slavici» Arad asupra montării acestui text. Este un basm care m-a fascinat încă de când eram mic, şi, din câte ştiu eu, cel puţin în ultima perioadă nu a mai fost montat pe scenele teatrelor de animaţie de la noi. Este un basm neaoş românesc, ceea ce e bine, pentru că trebuie să ne păstrăm şi să ne promovăm tradiţia.”

Gabriel Apostol a primit de-a lungul timpului numeroase premii în ţară şi în străinătate, atât în calitate de actor – mânuitor, cât şi în calitate de regizor. Este, de asemenea, iniţiator al Festivalului de Artă Medievală de la Sighişoara şi a fost director artistic al mai multor ediţii ale manifestării. A fost director artistic al Festivalului Păpuşilor Vii de la Târgovişte din 2007 şi până în 2010 şi membru al juriului – World Festival of Puppet Art din Praga în 2008. În prezent este membru în consiliul director al WAP – World Association of Puppeteers.

Autor

Gabriel Apostol este autor al lucrării „Animaţia de la tradiţie la arta computerizată”, apărută la editura – UNATC PRESS în 2008 şi coautor al Dicţionarului teatrului de păpuşi, marionete şi animatie din Romania, volum coordonat de Cristian Pepino şi apărut la editura Ghepardul din Galaţi în 1999.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !