Se redeschid pieţele de animale

Se redeschid pieţele de animale
ARAD – Prefectura a lansat demersurile pentru redeschiderea pietelor de animale vii, închise în 2007.

După ce frica de pestă porcină a dus la închiderea majorităţii pieţelor de animale vii de pe raza întregului judeţ, reamenajarea targurilor de animale vii a intrat în atenţia autorităţilor locale. Târgurile de animale vii din judetul Arad au fost închise în anul 2007 în contextul eradicării pestei porcine, deoarece în marea majoritate a pieţelor se comercializa carne de porc. În prezent, la nivelul judeţului Arad există amenajate târguri de animale vii în doar două localităţi, la Pâncota şi Hălmagiu.

Informări la primării

Reprezentanţii Prefecturii Arad au anunţat ieri că vor informa în perioada imediat următoare toate unitaţile administrativ teritoriale „despre posibilitatea amenajării târgurilor de animale vii în vederea vânzării directe de animale domestice vii provenite din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei). În acest sens, vor fi făcute cunoscute condiţiile necesare amenajării şi funcţionării unui targ de animale vii”. Primăriile care doresc să înfiinţeze târguri de animale vii pe raza localităţilor trebuie să se adreseze Direcţiei Sanitare Veterninare Arad în vederea stabilirii în teren a amenajărilor necesare în vederea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare. Pentru a putea funcţiona, pieţele respective au nevoie de autorizare sanitar-veterinară.

Condiţii stricte

Pentru a funcţiona, un târg de animale trebuie să îndeplinească foarte multe condiţii stricte. Pieţele trebuie să fie supuse controalelor sanitare veterinare oficiale şi să deţină spaţiile şi dotările necesare exercitării atribuţiilor de către medicul veterinar oficial. Va trebui asigurată sistenţa medical – veterinară printr-un contract încheiat de administratorul târgului cu un medic veterinar de liberă practică. În târg vor fi asigurate, totodată, spaţii corespunzătoare pentru izolarea animalelor bolnave şi păstrarea animalelor moarte, până la preluarea acestora de către o unitate de neutralizare. În cazul în care există suspiciunea unei boli transmisibile animalelor, se vor aplica măsuri imediate şi se va face notificarea la autoritatea  sanitar- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă teritorial. Mai mult, târgul va fi prevăzut cu utilităţi pentru dezinfecţie sau să deţină contract cu unităţi specializate pentru a se putea lua măsuri urgente în cazul vreunei suspiciuni de boală. Totodată, târgul va avea o singură poartă de acces pentru mijloacele de transport animale, la nivelul căreia se amplasează rampa de descărcare şi încărcare pentru animale.

Pantofi dezinfectaţi

Chondiţiile stricte se referă şi la dezinfectarea maşinilor şi a pantofilor comercianţilor şi a cumpărătorilor. Primăriile sunt obligate să asigure facilităţi şi soluţii dezinfectante pentru executarea dezinfecţiei mijloacelor de transport şi a încălţămintei persoanelor atât la intrarea cât şi la ieşirea din târg.

S.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !