Se scumpesc medicamentele?

1Comentariu
Se scumpesc medicamentele?
ARAD – Deocamdată nu există o confirmare oficială pentru creşterea alarmantă a preţului medicamentelor.

Informaţia conform căreia medicamentele compensate se vor scumpi de până la nouă ori, de la 1 aprilie, a creat o adevărată panică în rândul populaţiei. Alarma a fost dată de reprezentanţii producătorilor de medicamente şi are la bază proiectul de contract cadru al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit acestuia, schema de compensare a medicamentelor ar urma să fie schimbată, de la referenţierea pe generic (denumirea comună internaţională a substanţei conţinută de medicamente), la referenţierea pe clasa terapeutică, ceea ce înseamnă ca CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine dintr-o clasă terapeutică.

Măsura ar urma să-i afecteze mai ales pe pacienţii care sunt nevoiţi să rămână pe aceeaşi schemă de tratament şi care vor fi obligaţi la o coplată pentru medicamentele prescrise pe reţetă. Astfel, aceşti pacienţi ar urma să plătească, în medie, cu 40% mai mult, contribuţia lor pentru achiziţionarea medicamentelor compensate putând fi în anumite cazuri de nouă ori mai mare decât în prezent.

Am întrebat-o pe preşedinta Colegiului Farmaciştilor Arad, Daniela Barbu, cât adevăr conţin aceste informaţii. Proaspăt întoarsă de la Bucureşti, unde a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Farmaciştilor, ea ne-a răspuns: „Atâta vreme cât se micşorează preţul de referinţă, aşa cum se intenţionează, automat diferenţa dintre preţul de referinţă şi preţul real al medicamentului o suportă bolnavul. În acest sens medicamentele se vor scumpi. Eu nu pot să spun că mă bucur dacă bolnavul scoate mai mulţi bani din buzunar. E groaznic pentru că ştiu că nici nu are bani, iar asta se vede după cum scad vânzările în farmacii. Dar nici să avem noi plata la 180 de zile pe hârtie, când de fapt ea e la 240 de zile!” – punctează Daniela Barbu.

În ceea ce priveşte situaţia plăţilor efectuate către farmaciile din Arad, preşedinta Colegiului Farmaciştilor susţine că, în prezent, plăţile au fost făcute la nivelul lunii iulie. „Deci nu sunt plătite august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Sunt cinci luni de anul trecut şi trei din acest an: ianuarie, februarie, martie” – atrage atenţia Daniela Barbu şi încheie: „Niciodată nu a mai fost, în domeniul farmaceutic, o situaţie aşa cum este acum! E o situaţie care ne doare foarte tare”.

„E IMPOSIBIL!”

Interpelat pe acest subiect, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Arad, dr. Gheorghe Domşa, a spus: „Creşterea preţului medicamentelor de nouă ori e, pur şi simplu, fantasmagorică. Cred că cineva nu a înţeles bine procentele. E imposibil să se întâmple aşa ceva!”.

JA-D.D.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor