Se vinde microhidrocentrala de la Sebiș

De Diana Dutu
4Comentarii
În partea dreaptă a acestei imagini, dincolo de zona verde, se află, cu aproximaţie, centrala
În partea dreaptă a acestei imagini, dincolo de zona verde, se află, cu aproximaţie, centrala
Hidroelectrica speră să obţină un milion de lei pe centrala hidroelectrică de mică putere „din bazinul râului Sebiș”.

Ştiaţi că în oraşul Sebiş există o microhidrocentrală, adică o centrală hidroelectrică de mică putere? Exista, mai bine spus. Căci acum nu mai sunt decât nişte rămăşiţe din construcţia realizată înainte de 1989 cu scopul de a produce energie pentru Secţia din Sebiş a Fabricii de Strunguri Arad. Conform Hidroelectrica – societate în proprietatea căreia se află microhidrocentrala de la Sebiş –, aceasta e amplasată „în bazinul râului Sebiș, judeţul Arad”. Potrivit viceprimarului Radu Demetrescu, centrala hidroelectrică se află „pe Valea Deznei, mai sus de fostul ştrand”. Oficialul ne spune însă că, acum, „tot locul e în paragină. Poate că a funcţionat înainte de Revoluţie, dar după ‘89 nimeni nu a mai făcut nimic acolo. A mai rămas doar un baraj, poate o turbină şi ceva rămăşiţe. Şi o bucată de canal, de un teren cu apă se mai află în proprietatea lor.”
Chiar dacă microhidrocentrala de la Sebiş este nefuncţională, ba, mai mult, se află în paragină, Hidroelectrica vrea să o vândă la licitaţie. Proprietarul centralei susţine că puterea instalată a acesteia este de până la 1,3 MW şi speră să primească pe activul de la Sebiş cel puţin 1.039.120 lei. Microhidrocentrala a mai fost scoasă o dată la licitaţie în iulie, însă nu au existat ofertanţi pentru ea. A doua tentativă de valorificare va avea loc în cursul lunii noiembrie. Alături de activul de la Sebiş, sunt scoase la vânzare aproximativ 40 de microhidrocentrale din 11 judeţe.
Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Societatea este controlată de stat prin Departamentul pentru Energie. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor