Şedinţă cu jigniri pe final

De Alin Gherasim
6Comentarii
Şedinţă cu jigniri pe final
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad a fost una decentă până spre final, când spiritele s-au inflamat din nou.

Consilierii judeţeni s-au întrunit vineri, 30 martie, în şedinţa ordinară a lunii martie. Şedinţa a început într-o notă decentă, cu proiecte de hotărâre adoptate în unanimitate unul după altul. S-au votat modificări ale statului de funcţii pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean şi pentru Spitalul Judeţean Arad, organigrama Bibliotecii Judeţene, chiar şi bugetele Aeroportului Arad şi Companiei de Apă Arad, bugete care, de obicei, erau îndelung discutate şi contestate de către aleşii din opoziţie. Absolut toate propunerile venite din partea Consiliului Judeţean au primit girul consilierilor. Asta până la punctul 24. Aici au început discuţiile.

Investiţii din excedent
La acel proiect de hotărâre, aleşii judeţeni trebuiau să voteze noi investiţii ce urmează să fie realizate din excedentul bugetar. Dar numai o singură investiţie a aprins spiritele. Este vorba despre achiziţionarea unor autobuze second-hand de către Compania de Transport Public Arad. Compania a solicitat Consiliului Judeţean 1,3 milioane de lei, bani cu care să fie cumpărate zece microbuze şi autobuze second-hand. În discuţiile comisiei care a avut loc înaintea şedinţei, aleşii judeţeni, împreună cu directorul CTP, au întocmit un amendament la acest proiect de hotărâre. Acesta a fost prezentat de consilierul Marius Sulincean: „suntem de acord cu alocarea acestor fonduri către Compania de Transport, dar am întocmit un amendament. Haideţi ca aceşti bani, 1,2 milioane de lei, să îi alocăm cu titlu de avans şi să cumpărăm zece autobuze noi în leasing. Pentru că, deşi au între opt şi zece ani vechime, autobuzele second-hand sunt tot vechi. Mai ales că parcul auto al CTP este unul învechit. Nu facem altceva decât să îl învechim în continuare dacă mai cumpărăm autobuze second-hand”. Răspunsul a venit din partea vicepreşedintelui CJA, Sergiu Bîlcea: „Şi noi ne dorim să înnoim parcul auto al CTP. Dar autobuzele din anii ’90 nu mai fac faţă. Prin această achiziţie, le vom schimba cu autobuze din anii 2005-2010. Nu avem fondurile necesare pentru a susţine financiar achiziţia de autobuze noi”. Întrebat dacă este de acord cu amendamentul care prevede achiziţia de autobuze noi, directorul Companiei de Transport Public Arad, Claudiu Godja, a răspuns afirmativ. „În prezent, noi avem nevoie de zece autobuze. Dacă sunt second-hand, este bine. Dacă sunt noi, este şi mai bine”, a spus şeful CTP. Totuşi, lipsa fondurilor a făcut ca amendamentul să fie respins de către consilierii judeţeni ai puterii. Drept urmare, aleşii din opoziţie au decis să se abţină în momentul în care s-a votat întreg proiectul care vizează investiţii realizate din excedent. „Nu puteam să votăm un proiect la care ne-a fost respins un amendament. Noi suntem de acord cu investiţiile în sănătate şi în modernizarea drumurilor, dar nu am putut vota hotărârea deoarece ne-a fost respins amendamentul referitor la autobuzele noi. Şi menţionez că acest amendament a fost susţinut inclusiv de consilierii PNL”, a explicat Marius Sulincean, liderul consilierilor judeţeni din PSD.

Acuze şi jigniri
Ulterior, la capitolul Diverse, între Sulincean şi Bîlcea a izbucnit un scandal. „Am asistat cu stupoare la gestul consilierilor din opoziţie, care au votat împotriva alocării a 39 de milioane de lei pentru finanţarea drumului judeţean Gurahonţ-Dieci-Buteni”, a acuzat Bîlcea. De cealaltă parte, Sulincean a cerut informaţii referitoare la stadiul celorlalte proiecte de modernizare a infrastructurii, finanţate prin PNDL şi POR. Bîlcea a anunţat că proiectele sunt în licitaţie. „Dar care pas este la licitaţie? Ce se licitează acum? Proiectarea, execuţia? Ce licităm?”, a întrebat Sulincean. „Sunteţi greu de cap”, a venit replica lui Bîlcea. În acel moment, considerând că Sulincean a fost jignit de vicepreşedintele CJA, consilierii din opoziţie s-au ridicat şi au părăsit şedinţa. Asta chiar dacă Cionca a insistat de câteva ori ca aleşii să revină la locurile lor pentru ca şedinţa să continue. Nu a mai fost cale de întoarcere. Iar acest nou scandal vine, parcă, să confirme faptul că ruptura dintre putere şi opoziţie este tot mai adâncă, iar interesul cetăţeanului trece, uneori, pe plan secund, după luptele politice şi personale duse în Consiliul Judeţean Arad.

Taguri: , , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor