Ședință de toată pomina în CLM

De Diana Dutu
Reactualizat la:
6Comentarii
Ședință de toată pomina în CLM
Consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei au jucat rolul unor personaje de circ ieftin.

A fost exact așa cum s-a anunţat: cu multe scântei. Un pic cam prea multe şi un pic cam prea… „strălucitoare” am putea spune, dat fiind că s-au manifestat în şedinţa Consiliului Local Municipal Arad. Până şi consilierul independent Marin Lupaş a fost deranjat de circul gratuit din extraordinara de joi a CLM: „E normal să se întâmple unele lucruri pentru că e campanie electorală, dar ceea ce se întâmplă aici depăşeşte cu mult limitele” – a subliniat alesul.

Startul şedinţei

Primul proiect aflat pe ordinea de zi, cel privind trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul CET Hidrocarburi Arad, a picat. În consecinţă, cel de al doilea proiect, privind rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2016, a fost retras. Chiar dacă au fost discuţii contradictorii pe marginea acestor proiecte, unele care ar putea avea urmări de nedorit dacă nu vor fi votate în scurt timp, scandalul adevărat s-a consumat la următoarele două proiecte, cele propuse de PSD: proiectul privind obligarea conducerii CET Hidrocarburi la plata integrală și cu prioritate a salariilor angajaților şi proiectul privind constituirea unei comisii de analiză și verificare a activității CET Hidrocarburi.

CET: salarii şi comisie

În ceea ce priveşte salariile angajaţilor CET Hidrocarburi, trebuie precizat că în data de 14 noiembrie au fost achitate cele care trebuiau plătite în 11 noiembrie. Dar au fost achitate, deci nu mai intră în discuţie vreo restanţă salarială. Restanţele de 50% din chenzina a doua aferentă lunii octombrie 2016, invocate de sindicaliştii SLI Termoelectrica Arad, sunt valabile în cazul angajaţilor CET Lignit. Dar în proiectul de hotărâre propus de PSD nu se făcea referire la CET Lignit, ci la CET Hidrocarburi. Iar cum la CET Hidrocarburi plăţile sunt la zi, proiectul de hotărâre şi-a pierdut obiectul. Totuşi, el a fost supus votului consilierilor locali, dar a fost respins.

Aceeaşi soartă a avut-o şi cel de al doilea proiect propus de PSD. Dincolo de opiniile subiective exprimate în acest caz de către cei de la Putere şi de la Opoziţie, s-a evidenţiat punctul de vedere susţinut de consilierul independent Marin Lupaş: „Mi se pare absurd din partea Primăriei să numească o comisie internă care să verifice activitatea CET. În ceea ce priveşte PSD, e vorba de propuneri politice care efectiv nu-şi au sensul. Pentru asta am solicitat un audit extern care, într-un fel, echilibrează situaţia şi care mi se pare foarte realist. Doar atunci vom putea avea o situaţie clară a ceea ce se întâmplă la CET” – a subliniat Marin Lupaş.

Circ fără bani

Salariile angajaţilor CET şi problemele cu care se confruntă societatea, posibilitatea pierderii finanţării elveţiene şi implicit faptul că la final tot arădenii vor avea de suferit, au pălit în faţa luptei electorale ce s-a dat în plenul CLM. Spiritele s-au inflamat, unii au strigat la microfon, alţii nu au prea fost lăsaţi să vorbească, iar când au fost lăsaţi nu au prea ştiut ce să spună. S-a discutat despre moralitate şi ipocrizie şi fiecare a arătat cu degetul spre adversarul politic atunci când s-a vorbit despre confuzia dintre campanie electorală şi administraţie. Fără doar şi poate, „cireaşa de pe tort” a constituit-o o adresă emisă de CET Hidrocarburi în care se precizează că organizaţia judeţeană şi organizaţia municipală a PSD Arad au datorii de 76 203,63 lei la plata căldurii. Un foarte bun motiv pentru aleşi de a relua discuţiile despre moralitate şi ipocrizie.plata-salariatilor-ceth

suma-restantapsd

 

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor