Şeful Muzeului din Arad, „secret de stat”

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
5Comentarii
Şeful Muzeului din Arad, „secret de stat”
© Consiliul Judeţean Arad se... baricadează
Concursul pentru desem­­narea managerului Com­­ple­­xului Muzeal Arad s-a finalizat. Câştigătorul, ţinut ascuns.

Consiliul Judeţean Arad se laudă ori de câte ori are ocazia cu transparenţa totală. Dar, din păcate, din vara anului 2016 încoace, transparenţa nu e mai clară decât înainte, ci a devenit un punct slab al instituţiei. Consiliul Judeţean a ajuns o instituţie opacă. Orice informaţie solicitată de la CJA trebuie făcută în baza legii accesului la informaţii publice, oricât de simplă ar fi ea, trece prin nenumărate filtre şi are nevoie de nenumărate aprobări pentru a ajunge, într-un final, la publicul larg. Jurnaliştilor le sunt servite frânturi de informaţii, bucăţi de documente, situaţie care te duce cu gândul, inevitabil, că se face tot posibilul ca oamenii să nu afle ce se întâmplă în spatele uşilor închise. Cu toate că tot ce se întâmplă acolo se întâmplă pe banii noştri. În cele din urmă, pierderea este a instituţiei. Ne-am întâlnit de prea multe ori cu opacitatea la CJA, iar ultimul exemplu se referă la concursul organizat pentru ocuparea postului de manager al Complexului Muzeal Arad.

Totul la secret

Obligaţi de lege, cei de la Consiliul Judeţean au anunţat oficial organizarea concursului pentru conducerea Muzeului. Potrivit calendarului de concurs, până miercuri au fost epuizate toate probele, aşa că, teoretic, am fi putut afla care este noul director al Complexului Muzeal Arad. Numai că, din păcate, secretomania care a cuprins în ultima perioadă Consiliul Judeţean nu ne permite să vă furnizăm numele directorului dumneavoastră, arădenilor, cititorilor noştri. De ce? Pentru că un director din cadrul instituţiei, respectiv Andrei Ando, nu doreşte să facă încă public acest nume.

Să reluăm puţin istoria concursului organizat pentru şefia Muzeului. În data de 10 mai, pe site-ul şi în ziarul nostru, anunţam faptul că Peter Hugel a decis să demisioneze din fruntea Complexului Muzeal Arad, după 14 ani de activitate în această funcţie. În locul său a fost numit interimar muzeograful Florin Mărginean. Ulterior, Consiliul Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Muzeul, a anunţat organizarea concursului pentru postul de director. Un singur dosar a fost depus, lăsând impresia (aşa cum se întâmplă în astfel de cazuri nu doar la noi, ci peste tot) că se ştie câştigătorul încă dinaintea concursului. Am încercat să aflăm care este numele celui care ar putea fi viitorul şef al Muzeului. Tăcere. Informaţia nu ne-a fost furnizată. Am aşteptat alte câteva zile pentru ca toate probele concursului să fie finalizate, în speranţa că, măcar la final, vom şti cine a candidat cine, cel mai probabil, va conduce Muzeul. Tăcere şi de această dată. Chiar dacă acest concurs este deja încheiat, candidatul fiind, cel mai probabil, declarat câştigător, cei din CJA nu vor să ne spună rezultatul. Motivul? „Există o procedură de respectat, nu pot spune înainte de concurs dacă va câştiga sau nu va câştiga candidatul. Legea ne obligă la respectarea tuturor termenelor, indiferent câţi candidaţi sunt”, ne-a declarat directorul Andrei Ando.

În fapt, procedura spune că până la finele săptămânii poate fi depusă contestaţie de către candidat. Doar că este greu de crezut că singurul candidat ar putea să conteste faptul că a… câştigat postul de director al Muzeului.

_____________________________________________

Ne cerem scuze

Datorită faptului că suntem cel mai mare ziar din Arad şi nu am reuşit să vă oferim numele candidatului şi, de aici probabil, numele câştigătorului concursului pentru postul de manager al Complexului Muzeal Arad, ne cerem scuze. Dar procedura din Consiliul Judeţean ne opreşte în demersul nostru nevinovat. Promitem că, după ce directorul Andrei Ando ne va pune la dispoziţie informaţiile, vi le vom comunica de îndată.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor