Semnale de alarmă pe cartea de imobil

De Adriana Barbu
Semnale de alarmă pe cartea de imobil
© La discuţii, cu actele pe masă
Lipsa unei evidenţe clare a celor care locuiesc în imobil se poate solda cu sancţiuni pecuniare.

La bloc nu-i uşor. Şi nici la casă, cel puţin când e vorba de imobile cu mai mulţi proprietari. Lipsa unei evidenţe clare a celor care domiciliază în astfel de condominii se lasă cu sancţiuni.

O demonstrează chiar şi ultimul comunicat al Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad. Reprezentanţii acestei uniuni informează „asociaţiile de proprietari cu privire la întocmirea, revizuirea şi actualizarea cărţilor de imobil în temeiul art.108 din Constituţia României, republicată, si al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată cu modificările şi completările ulterioare. Nerespectarea prevederilor legale privind actualizarea cărţii de imobil duce la sancţionarea asociaţiilor de proprietari”. Rămâne doar de văzut câte asociaţii au fost sacţionate până acum şi câte vor fi sancţionate de acum încolo.

Protecţia datelor personale?

Tot în informare se arată că „responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au responsabilitatea de a solicita persoanelor care locuiesc în imobil prezentarea actelor de identitate, în termen de 15 zile de la sosire, în vederea înscrierii datelor în cartea de imobil, să păstreze, să actualizeze şi să utilizeze datele din cartea de imobil cu respectarea dispoziţiilor Legii nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.

Ce trebuie să ştie cei care deţin această carte? Faptul că „această carte de imobil se prezintă spre verificare numai politiştilor şi lucrătorilor de la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor; să păstreze în bune condiţii cartea de imobil, să nu o înstrăineze, iar la mutarea din imobil să o predea preşedintelui asociaţiei de proprietari”.

Pe acte

Înscrierea în cartea de imobil se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !