Serbia, sprijinita conditionat

De JA- S.T.
Iosif Matula
Iosif Matula
ARAD. Iosif Matula a subliniat, într – o intervenţie în plenul PE, obligativitatea respectării drepturilor românilor din Serbia.

„Susţin extinderea Uniunii Europene, prin aderarea ţărilor din Balcanii de Vest, implicit a Serbiei”, a afirmat Iosif Matula, care nuanţează această susţinere prin respectarea şi aplicarea de către Serbia a criteriilor de la Copenhaga.

„Regulile trebuie să fie aceleaşi pentru toţi. La fel cum România a respectat principii stricte în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor în momentul aderării, fiecare ţară trebuie să respecte aceleaşi principii”, a completat europarlamentarul arădean. Iosif Matula a subliniat situaţia minorităţilor naţionale din Serbia, în general, dar mai ales a celei româneşti, care are solicitări normale pentru o ţară democratică: educaţie, serviciu religios şi presă în limba maternă. În condiţiile în care aceste cereri nu au fost rezolvate integral de către autorităţile sârbe, europarlamentarul consideră „utilă monitorizarea de către Comisia Europeană a implementării în Serbia a standardelor europene cu privire la drepturile minorităţilor.

„Cred că Serbia are aceleaşi drepturi ca şi orice ţară europeană, de a fi membră a Uniunii, dar vecinii noştri trebuie să ştie că drepturile sunt însoţite de obligaţii, iar una dintre obligaţiile majore ale Uniunii o reprezintă respectarea minorităţilor naţionale”, a încheiat Iosif Matula.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !