Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Mâine Biserica face pomenirea Sfântului, Slăvitului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. 

Marele Mucenic Gheorghe a trăit pe vremea împăratului Diocleţian, s-a născut în Capadochia, fiu al unor părinţi creştini şi învăţat din tinereţe în dreapta credinţă. Rămas fără tată din copilărie, Sfântul s-a mutat cu maica sa, din Capadochia în Palestina, fiind cu neamul de acolo, având acolo multe averi şi moşteniri. Ajuns la vârsta desăvârşită, fiind frumos la chip şi viteaz în luptă, prin osteneală, pricepere şi destoinicie, tânărul Gheorghe s-a făcut preţuit şi, îmbrăţişând slujba armelor, în scurtă vreme, a cucerit cele mai înalte cinstiri, până şi dregătoria de conducător de oaste, în garda împăratului.

Se ştie că, deşi era păgân, împăratul Diocleţian până în anul 303 nu a luat nici o măsură împotriva creştinilor. Această stare de lucruri a îngăduit creştinilor vrednici să urce până la cele mai înalte slujbe în împărăţie. În anul 303 însă, din îndemnul ginerelui său Galeriu, pe care Diocleţian l-a luat ca însoţitor la domnie, a aprins prigoană împotriva creştinilor.

Cunoscând decretul de prigonire împotriva creştinilor,  Gheorghe s-a înfăţişat singur înaintea împăratului Diocleţian care a dat poruncă să fie dus în temniţă şi pus la chinuri, ca să se lepede de credinţă.

În cele din urmă împăratul a încercat să-l înduplece cu onoruri şi cu făgăduinţe, dar Sfântul a ales să rămână pentru totdeauna cu Hristos. În faţa acestei mărturisiri şi, văzând că toate încercările lui sunt zadarnice, Diocleţian a dat poruncă să i se taie capul.

Astfel, rugându-se cu bucurie şi-a plecat capul sub sabie şi a fost tăiat, în ziua de 23 aprilie, păzind până la capăt credinţa fără prihană şi luând cununa cea neveştejită din mâna lui Hristos, Domnul său.

V.F.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !