Sfântul Nicolae, sărbătorit de românii din Ungaria, la Szeged

De Vasile Filip
Sfântul Nicolae, sărbătorit de românii din Ungaria, la Szeged
O delegaţie a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, condusă de prof. univ. dr. Marius Ioan Grec – directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale şi Patrimoniale al Universităţii, a fost alături de românii din judeţul Csongrad şi cei din Szeged, la tradiţionala sărbătoare românească a Sfântului Nicolae.

Manifestarea, organizată de Autoconducerea românilor din Szeged, coordonată de inimosul profesor Ioan Petrusan, s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, fiind onorată la un înalt nivel de către Ambasadorul României în Ungaria, Victor Micula, precum şi de consulii României de la Gyula şi Szeged. Programul artistic a fost prezentat de Corul Pro Musica din Jula, un cor cu o activitate de peste 20 de ani, alcătuit din români inimoşi, care nu şi-au uitat originea, limba şi tradiţiile.

Prof. univ. dr. Marius Grec a transmis tuturor participanţilor, tradiţională urare de SĂRBĂTORI FERICITE! şi a oferit cadouri minunatului cor din Jula. Au fost, de asemenea, interesante discuţii purtate cu Ambasadorul Victor Micula despre situaţia românilor din Ungaria, cu reprezentanţii catedrei de limba română de la Universitatea din Szeged. Toţi cei prezenţi au apreciat efortul pe care îl face Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad pentru a sprijini comunităţile de romani din Ungaria. Profesorul Marius Grec a transmis un mesaj de felicitare şi d-nei primar Margareta Tat din Micherechi, cu prilejul sărbătoririi şcolii româneşti din localitate la 200 de ani de existenţă.

Pe tot parcursul manifestării, desfăşurată într-un ambient plăcut, cu produse culinare tradiționale, delegaţia arădeană s-a întreţinut cu cei veniţi acolo din diferite părţi ale Ungariei, ajungând la concluzia că sprijinul pe care Comunitatea romanilor îl primeşte de la românii din ţara mamă, trebuie să fie mult mai accentuat, pentru a fi menţinute tradiţiile româneşti în rândul românilor din Ungaria. Un exemplu pozitiv în acest sens este Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, implicată în numeroase proiecte alături de românii din ţara vecină.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !