Sfaturile lui Reli. Să păşim sănătoşi împreună, către magica sărbătoare!

De Aurelia Gabor
Reactualizat la:
Sfaturile lui Reli. Să păşim sănătoşi împreună, către magica sărbătoare!
© Aurelia Gabor
Săptămâna Crăciunului readuce în mintea noastră cele mai frumoase amintiri. Agitaţia cumpărăturilor, luminile oraşului, colinde, mireasma plăcintelor. Sufletul se întoarce în lumea copilăriei îmbrăcat în albul strălucitor al zăpezii.

Unii aşteptăm cu nerăbdare să petrecem sărbătorile acasă, la părinţi sau familie în căsuţa veche, în poarta căreia vor bate colindătorii. Uităm de diete, antrenori şi săli de sport permiţându-ne să gustăm din tot ce se pune pe masă: de la piftie şi cârnaţi, până la plăcinte. Zile în care ne dăruim total sărbătorilor iar asta înseamnă mese întinse şi când cei din jur mănâncă e tare greu să te abţii! În casele bătrâneşti nu s-a schimbat mai nimic. Se taie porcii, se atârnă cârnaţii şi şuncile în cămară, cuptorul încins lasă miresme îmbătoare de cornuleţe cu nucă şi cozonaci.

Satele păstrează componenţa creştină a Crăciunului, ce este înainte de toate o sărbătoare religioasă care celebrează Naşterea Pruncului Sfânt. Slujbe în biserici, rugăciuni minunate rostite ca în vremurile dintâi, colinde străvechi ce-ţi curăţă sufletul, întăresc moralul, redau privirii strălucirea. Zile ce-i adună acasă pe cei plecaţi la muncă departe în străinătăţi, răspunzând astfel tăcerii dureroase a părinţilor şi copiilor: „Pe noi, cui ne lăsaţi?”. Ritualul este acelaşi de mii de ani. Bradul împodobit cu globuri şi lumânări, masa plină de bunătăţi, colindători, sarmale, cozonaci. Poveşti, amintiri şi o stare de bucurie ce se încăpăţânează să nu se stingă. Şi în toată forfota aceasta mai este aşteptarea: vine Moşul, cel mai bătrân înger ce are grijă de toţi copii! Vorba lui înţeleaptă îi face să-şi învingă teama, iar din tolba lui plină cu daruri apare jucăria mult visată. E ceasul în care ne amintim de cei dragi care nu mai sunt, chemându-i în gând.

Să nu uităm de daruri, fireşte nu din cele costisitoare, ci atenţii mărunte, care să arate că focul iubirii mai arde, că afecţiunea ţine încă vatra fierbinte! Nu contează ce dăruim, contează că o facem cu suflet curat. Nu lăsăm indiferenţa să ne cuprindă sufletul transformându-l în sloi de gheaţă. Este atâta magie încât putem auzi zborul îngerilor prin cer! O taină care îi ajută pe oameni să fie fericiţi. Fără păstrarea tradiţiei, sensul bucuriei s-ar pierde. Celebrarea datinilor devine o iniţiere în fericire însoţită de post, rugăciuni şi colinde. Iar în preajma Crăciunului acestea sunt atât de puternice încât se împlinesc toate visele şi dorinţele noastre. Stelele aprind cu adevărat sărbătoarea, doar ele ştiu drumul spre ieslea cu Pruncul Sfânt!

Sărbători Fericite! Să păşim sănătoşi împreună, către magica noapte a Naşterii lui Iisus!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !