Sigla Crucii Roşii, în pericol

Sigla Crucii Roşii, în pericol
Sigla Crucii Roşii, în pericol
ARAD – Nici o entitate publică sau privată nu are voie să folosească emblema de cruce roşie.

Crucea Roşie consideră că protecţia şi respectul acordate, în ţara noastră, emblemei de Cruce Roşie sunt periclitate. La baza acestei afirmaţii stă următoarea constatare: sigla Crucii Roşii este folosită în mod abuziv, din ce în ce mai frecvent, de către entităţi publice şi private. Astăzi putem întâlni crucea roşie pe fond alb în sigla altor organizaţii non-guvernamentale, pe frontispicii sanitaro-farmaceutico-medicale, produse comerciale, uniforme ale unor instituţii publice şi private, mijloace de transport etc.

Ce zice legea?

„Nici o organizaţie sau instituţie publică ori privată – cu excepţia Crucii Roşii Române şi a echipelor medicale ale forţelor armate – nu poate folosi în România emblema de Cruce Roşie. Acest lucru este reglementat de dreptul internaţional umanitar, respectiv de Convenţiile de la Geneva din 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate şi Protocoalele lor Adiţionale din 1977, de dreptul intern, respectiv Legea nr. 139/1995 a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România cu modificările şi completările ulterioare şi Codul Penal al României, care sancţioneaza folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Roşie sau a unei imitaţii a acestei embleme ori denumiri” – precizează Iudita Cuvineanu, director Crucea Roşie Arad.

 

FACT-BOX

Despre Crucea Rosie
Crucea Roşie Română a fost înfiinţată în 1876 şi este membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie. E o organizaţie umanitară de interes naţional, bazată în principal pe voluntariat. În activitatea sa umanitară, e condusă de principiile fundamentale ale mişcării: umanitate, imparţialitate, neutralitate, independenţă, voluntariat, unitate, universalitate. Principalele domenii de activitate sunt: pregătirea pentru intervenţie în caz de dezastre, intervenţia în caz de dezastre, educaţia pentru sănătate, difuzarea dreptului internaţional umanitar şi a valorilor umanitare.

D.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !