Simfonii plastice de primăvară

ARAD – Expoziţia „Flory Takacs”: anotimpuri, spaţii, peisaje şi celelalte ipostaze ale florilor.

Preambul. Familia Takacs din Arad îşi are originalitatea sa. O familie – doi pictori. Managerul este Flory Takacs. Ea este şi autorul expoziţiei prezente de la „Takacs Gallery” din strada Lucian Blaga. Multe flori, multe ipostaze. Că bine zicea poetul care dă numele străzii: „Risipei se dedă florarul”. De data asta, risipei se dedă „florăreasa”. Pentru că doamna Flory Takacs este renumită ca pictor prin tema florilor. Mulţi dintre marii pictori ai lumii au pictat flori. Poetul Eminescu a pictat şi el o „Floare albastră”.

Simbolistica florii. Floarea, această metaforă aproape banală, e plină de surpriză, de aceea ar merita privită cu atenţie. De exemplu: Simbolismul tantrico-taoist al Florii de Aur este şi acela al accederii la o anumită stare spirituală: înflorirea este rezultatul unei alchimii interioare, al unirii esenţei cu suflarea, a apei şi focului. Floarea este identică cu Elixirul vieţii; înflorirea este înapoierea la centru, la unitate, la starea primordială. Dar, la populaţiile maya, floarea de frangipanier este un simbol al depravării. Ea poate reprezenta soarele în funcţie de credinţa în hierogamia fundamentală soare-lună.Trebuie să menţionăm că Flory Takacs este constantă, adică fidelă simbolului „Floarea Soarelui”, cultivat cu expresionistă pasiune de Vincent van Gogh.

În expoziţie. Pictoriţa Flory Takacs, ca orice artist, fără a teoretiza un pic, are o intuitivă reprezentare a fenomenului când alege simbolul ca expresie a diferitelor stări sufleteşti în peisaj deschis: „Maci în vară timpurie”, pete de plasmă vitală în vegetaţie, decupate uneori în detaliu spre a pune în valoare pregnanţa corolei incandescente.

Dar se întâmplă ca florile să ajungă în casă. Pictate acolo în chip de „Peisaj interior cu flori” ele dinamizează atmosfera statică alcătuită din cărţi, sticle, ulcioare şi pensule… numai bune spre a picta cu dânsele, şi invită la reflexie, la o adevărată gamă de stări sufleteşti, poate chiar la o meditaţie sceptică asupra relaţiei om-natură.

Dar Flory Takacs pictează, cum spuneam, divers: trandafiri, maci, crizanteme, floare de măr, nuferi pe lac, magnolie, în câmp, în interior şi în vaze. Demersul este acela de a le reda, prin diverse metode artistice, cât mai vii, ca o invitaţie la o adecvată lectură a acestui simbol, banal şi cutremurător: floarea.

Petru M. Haş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !