Sindicatul profesorilor acuză: noi probleme cu Edusal

De Eugen Rogojan
Sindicatul profesorilor acuză: noi probleme cu Edusal
„Sindicatul Democratic Învățământ Arad” atrage, din nou, atenția asupra problemelor Programului Eudsal.

„Noua versiune a Programului Edusal 2.23 lovește din nou! Mai precis, profesorilor din CJRAE le-a fost anulat sporul de 15% acordat pentru activitățile cu elevii care au CES și le-a fost acordat cel de 10% (spor solicitare neuropsihică) care se cuvine de drept cadrelor didactice. Pentru personalul didactic auxiliar acest spor a fost sistat de către Ministerul Educației Naționale încă din luna septembrie 2018, iar despre sporul de suprasolicitare neuropsihică nici nu poate fi vorba”, transmit cei de la sindicat, printr-un comunicat de presă.

Salarii calculate „într-un mod de neînțeles”

Responsabili pentru modificările aduse Programului Edusal, program prin care se calculează salariile cadrelor didactice, este Ministerul Educțaiei. „De nenumărate ori am auzit în ultimul timp: Nu permite Edusalul! Programul permite calcularea salariilor într-un mod de neînțeles: salarii micșorate de la o lună la alta fără nici o explicație, încadrare diferită pentru aceeași persoană angajată la mai multe unități școlare, calcul greșit al sporurilor, refuzul de a plăti norma de hrană colegilor încadrați la plata cu ora, acordarea unor sporuri doar pentru anumite categorii de salariați din învățământ fără o motivație logică și coerentă ș.a.m.d”, adaugă sindicaliștii.

„Nu se gândesc la viitor”

Aceștia spun că schimbările ce au avut loc în „timp record” au făcut ca „ceea ce ieri era ilegal, astăzi devine legal și viceversa!”. Totodată, sindicaliștii acuză că aplicarea legislației se face în funcție de opiniile ministrului educației sau a secretarilor de stat din minister, acuzând instituția că „face experimente pe cadrele didactice, pe copii, pe părinți, fără să se gândească la viitorul acestei națiuni”.

Fac…economie!

Și din nou, aceștia atrag atenția că toate modificările făcute de Minister ar trebui realizate în urma unui dialog cu cei care suportă consecințele. Cât despre întrebarea „cine câștigă de pe urma modificărilor din Edusal?”, cei de la SDÎ Arad spun că „Probabil MEN, deoarece la un calcul rapid, prin modificarea sporurilor la CJRAE constatăm că s-a realizat o economie la buget de 5% printr- o simplă trăsătură de condei”.

Nu cer ce nu li se cuvine

„Sindicatul Democratic Învățământ Arad nu solicită acordarea unor drepturi care nu se cuvin colegilor noștri, membri de sindicat, ci dorește ajustarea cadrului legislativ astfel încât să asigure echitate pentru toți salariații din educație”, spun reprezentanții Sindicatului, în încheierea comunicatului de presă0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !