Şiria a sărbătorit vinul

De Marcell Gorcea
Şiria a sărbătorit vinul
© Imagini din timpul festivalului Foto: M.G.
Sărbătoarea vinului a venit La Şiria cu vedete, cu dansuri şi cântece populare dar şi cu focuri de artificii.

Duminică, 11 septembrie, marea petrecere populară șiriană ocazionată de cea de-a opta ediție a Sărbătorii Itinerante a Vinului în Podgoria Miniș-Măderat s-a derulat la Aerodromul „Charlie Bravo” al aeroclubului cu același nume din Șiria, în prezența unui public numeros, mai cu seamă la lăsarea serii. A fost o duminică deosebită, în ton cu tradiția viticolă a zonei: gazde primitoare, organizare ireproșabilă, ambient parcă de poveste, scenă cu un decor specific evenimentului. Degustările de must alb și roșu, de vin din recolta 2016, au fost oferite gratuit de organizatori, cu sprijinul unor localnici. Produsele au fost și contra cost, de la producătorii particulari Mihai Brici, Alin Oneț – Mâsca, Aurel Bota, Ioan Ludae, Ioan Căuceanu – Șiria, precum și de la societățile comerciale „Cramele Pâncota” – SC Kaiser Wein SRL și SC Cramele Miniș SA. Mustul s-a putut bea și direct de la șeitău (presă de struguri). Alături se găseau și celelalte obiecte tradiționale folosite la obținerea mustului în gospodăria țărănească. N-au lipsit nici produsele alimentare (inclusiv produsele apicole) și bucatele tradiționale din abundență, oferite de comercianții din Șiria și din împrejurimi.

Au fost asigurate momente de delectare artistică cu muzică de calitate – de petrecere, de dragoste, de joc etc –, și jocuri populare pline de autentic și rafinament interpretativ, cu dans în aer liber pentru participanți. În același timp, asistența s-a bucurat și de show-ul aviatic, executat de membrii Clubului „Charlie Bravo”, în frunte cu maestrul de zbor Ilarie Trif.

Cine a onorat festivalul?

La sărbătoare a participat și un sobor de preoți ortodocși de pe raza localității Șiria, care au săvârșit slujba de binecuvântare a roadelor viței-de-vie, a vinului nou, după intonarea Imnului de Stat al României. Amintim prezența la festival a grupului vocal bărbătesc „Podgorenii” Șiria, cu cântece specifice sezonului culesului de vie din zonă: Dragu mi-i dealul cu via, Faină-i, Doamne,-n Podgorie, A ruginit frunza din vii, Pe dealul cu viile, Pică bruma argintie. Alți invitați în festival au fost solista Simona Brișcan din Bihor, cu un recital din cele mai frumoase melodii bihorene, inclusiv cu melodii pe ritm etno, soliștii Nelu Barna și Ștefan Muntenaș, cu bucurii muzicale din Banat. Un recital deosebit a prezentat Tinu Vereșezan, susținut de formația sa. Și astfel, spectatorii, încântați de repertoriu, au încins dansul, iar cei mici au invadat scena.

Un real sprijin în reușita sărbătorii l-au dat Ansamblul Folcloric „Șiriana” cu dansuri din Țara Zărandului și Valea Mureșului, cu dansuri locale de Șiria, de Șicula, Ansamblul folcloric „Junii Podgoriei” din Ghioroc, cu dansuri de Podgorie, de Craiva, de Secusigiu, de Ineu, Ansamblul Folcloric „Armonia Mureșană” din Sâmbăteni, Ansamblul Folcloric al Pensionarilor din Arad. Amintim și aportul soliștilor vocali Alin Neag – Galșa, Lorena Dănilă – Cuvin, Andreea Covaci – Sâmbăteni, Maria Costache – Păuliș, solist-instrumentist saxafon Diana Tuturici – Galșa. Menționăm și prezența pe scena șiriană a majoretelor din Ghioroc. Tuturor formațiilor li s-au oferit diplome de participare și buchete de flori.

Prezentarea spectacolului, bine structurată, a fost asigurată de Garofița Popa și Denis Bot. Festivalul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

Organizatorii

La buna desfășurare a celor descrise mai sus au contribuit, în calitate de organizatori, Primăria și Consiliul Local Șiria, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, ONG Cetatea Șiriei, Aeroclubul „Charlie Bravo”. Au fost prezenți vicepreședinții Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici și Sergiu Bîlcea, consilierul județean Garofița Popa, care, alături de primarul Valentin Bot, au rostit alocuțiuni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !